VIL HA PENSJONSSLIPPEN I POSTEN: KrF med urimelig krav i budsjettforhandlingene, Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VIL HA PENSJONSSLIPPEN I POSTEN: KrF med urimelig krav i budsjettforhandlingene, Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Bråk om pensjonsutbetalinger:

Det holder at pensjonistene får pengene utbetalt

De trenger ikke få det bekreftet skriftlig på papir i posten. 

Meninger

For drøye to måneder siden kom regjeringens perspektivmelding. Hovedbudskapet var både klart og alvorlig: Fortsetter vi som i dag vil offentlige utgifter øke raskere enn inntektene i 2030.

Det er imidlertid lite som tyder på at landets politikere har fått med seg alvoret. Offentlige budsjetter eser ut. Forbruksfesten fortsetter, til tross for at varsellampene for lengst har begynt å lyse.

Revideringen av nasjonalbudsjettet, som det i disse dager forhandles om mellom regjeringen, KrF og Venstre, er et godt eksempel. Regjeringspartiene har allerede sendt millioner i retning av pensjonistene, mer veiutbygging og politiet. Nå er det Kristelig Folkeparti og Venstres tur til å sette sitt stempel på det.

Begge partier fremmer en rekke krav i forhandligene, men Kristelig Folkeparti vinner prisen for det minst gjennomtenkte.

Partiets nyvalgte nestleder, Kjell Ingolf Ropstad, bekreftet til NRK i går at de kjemper for at pensjonister fortsatt skal få pensjonsslippen tilsendt på papir i posten. Begrunnelsen er at informasjonen ellers ikke vil nå de som ikke er kyndige brukere av elektronisk post. Prislappen: 30 millioner kroner i året.

I sitt forsvar av ordningen maler Ropstad med bred pensel. Til NRK sier han at de eldre føler seg diskriminert og satt på siden av samfunnet når de ikke kan benytte seg av teknologien staten krever av dem.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvoll Vedum går enda lenger: «I verste fall vil en slik framferd kunne ødelegge livet for enkelte borgere all den tid deres livskvalitet vil kunne forringes dramatisk da urealistiske og virkelighetsfjerne stengsler etableres av myndighetene uten noen god grunn», sa han til NRK.

Det er et absurd utsagn. Ingen liv vil ødelegges av at pensjonister nå får brudd i tidslinja i arkiveringen av pensjonsslipper. Ropstad overdriver og Vedum roper «ulv, ulv» - nå også i debatten om digitalisering av offentlig sektor.

Hvis det ikke finnes smigidere, og mindre stivbeinte alternativer til enten/eller, håper vi regjeringen setter foten ned. Hva gjelder KrFs forslag er vi på linje med Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi. Det viktigste for landets mange pensjonister må være at de får de utbetalingene de har krav på, at beløpet er anstendig, og til å leve av. De trenger ikke få det bekreftet skriftlig via post hver måned.

Et sted får grensen gå.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.