«Det holder nå. Vi vil ikke ha kunstige damer mer. Vi vil ha ekte kropp»

Derfor vil Dora Thorhallsdottir (41) ha shoppe-boikott.

ENGASJERT: Dora Thorhallsdottir (41) er lei av å se kropper hun selv mener ikke eksisterer. Derfor oppfordrer hun nordmenn til å ta et oppgjør mot retusjering. Foto: Jo Straube / Dagbladet
ENGASJERT: Dora Thorhallsdottir (41) er lei av å se kropper hun selv mener ikke eksisterer. Derfor oppfordrer hun nordmenn til å ta et oppgjør mot retusjering. Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer

(Dagbladet): «På vegne av deg selv. På vegne av kvinner. Og ikke minst på vegne av våre døtre. Det holder nå. Vi vil ikke ha kunstige damer mer. Vi vil ha ekte kropp. Så enkelt er det».

Slik lyder Dora Thorhallsdottirs (41) ord på Facebook-arrangementet «Ektekropp», der hun oppfordrer nordmenn til å la bankkortene ligge hjemme førstkommende lørdag. I håp om å sende et signal til aktørene hun mener fremmer kroppspress, ber hun folk om la være å handle klær og kosmetikk.

Nesten 4000 Facebook-brukere står allerede påmeldt.

Enorm respons Ideen til prosjektet dukket opp etter at 41-åringen og søstera Bjørg stilte kliss naken på trykk i kvinnemagasinet Kamille for noen uker tilbake. Tusenvis har delt Dagbladets artikkel i sosiale medier, der Thorhallsdottir forteller om hvor befriende det er å posere framoverbøyd slik at at «klumper og valker detter ut».

Siden har responsen ikke latt vente på seg. Standup-komikeren, som også er utdannet relasjonsterapeut har dukket opp i de største avisene, på flere radiokanaler og tv. Støtteerklæringer fra publikum har strømmet inn.

- Derfor bestemte jeg meg for at noe måtte gjøres, det gikk en grense for hvor lenge jeg bare kunne skravle om det, forteller 41-åringen til Dagbladet, og fortsetter:

- Det er skremmede å tenke på hvor kort vi har kommet i 2014, når det å se en normal kvinnekropp i et magasin vekker så mye oppsikt. Vi ser avkledde damekropper i et kjør, men de er alle blitt retusjert og gjenspeiler ikke virkeligheten. Vi har veldig lenge undervurdert vår makt som forbrukere, og nå er det på tide å ta et grep.

Inspirasjon fra rosetog Den ambisiøse 41-åringen erkjenner at det kan virke naivt å tro at aksjonen vil bidra til at hele retusjeringsindustrien setter kroken på døra.

- Jeg er såpass realist at jeg skjønner at folk vil shoppe, men jeg ønsker å skape en bredere bevissthet rundt det enorme kroppspresset vi utsettes for hver eneste dag. Kanskje vil bransjen én dag forstå hvor viktig det er å endre dette. Man kan for eksempel starte med å tydeliggjøre når kvinner har blitt fikset på, oppfordrer hun.

Thorhallsdottir, som har fått inspirasjon fra rosetogaksjonen etter 22.juli, der flere hundretusen møtte opp ved rådhuset i Oslo, håper like mange velger å være hjemme på lørdag.

- Det høres naivt ut, men tenk om det funker. Tenk så fantastisk hvis de som er ansvarlig for rekamene tar hintet!

Daglig leder ved Bogstadveien Shopping i Oslo, Andreas Melander, har liten tro på at aksjonen vil merkes i deres butikker, selv om han forstår tanken bak ideen.

- Men om det blir slik at ingen dukker opp i butikkene våre på lørdag, vil det selvsagt få veldig store konsekvenser. Så det blir spennende å se, forteller han til Dagbladet.

UTEN EN TRÅD: Søstrene Bjørg og Dora Thorhallsdottir har fått mye oppmerksomhet for dette bildet. Faksimile: Kamille
UTEN EN TRÅD: Søstrene Bjørg og Dora Thorhallsdottir har fått mye oppmerksomhet for dette bildet. Faksimile: Kamille Vis mer