Det høres bedre ut å være adm.dir i eget firma enn å være «uten fast inntekt mellom oppdrag»

Den lykkelige løsarbeider.

FRILANSLIVET: Mette ansatte er bare et styrevedtak unna å bli ufrivillige skiløpere på en vanlig onsdag formiddag. Illustrasjon: Flu Hartberg
FRILANSLIVET: Mette ansatte er bare et styrevedtak unna å bli ufrivillige skiløpere på en vanlig onsdag formiddag. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes en sterk forestilling om den lykkelige løsarbeideren: Den kreative, innovative frilanseren med fleksibel arbeidstid, høy lønn og god smak. Dette bildet er særlig irriterende hver gang det er nykjørte skiløyper og solskinn. Da dukker de opp, rødkinnede og irriterende, på Facebook-feeden min og forteller om hvor fint det har vært både her og der i Nordmarka, i all denne herligheten.

Det første bildet jeg husker av den dynamiske frilanseren med kvass dress og latterlig dyre briller er fra dot com-bransjens begynnelse. Det var de unge og kjappe, de som forsto IT-bransjen først, som tilsynelatende valgte å være løsarbeidere i stedet for fast ansatte. I samforståelse med ledelsen, som ikke ønsket faste ansettelser, fikk de i stedet kompensert i form av absurd høy lønn, hjemmekontor og utsikter til å shoppe mellom lukrative oppdrag.

Den neste store gruppen som dukket opp i offentligheten var representanter fra såkalt «kreative» yrker, reklamefolk, skribenter og designere. «Forskjellen på dagens arbeidsliv og gårsdagens, er at dagens arbeidstaker er sin egen merkevare. Det gjelder å brande seg selv», sa en foredragsholder jeg intervjuet på denne tiden. Hun var forresten også «sin egen sjef», som er samlebetegnelsen for gründere, enmannsforetak, frilansere, løsarbeidere, Über-sjåfører og andre som holder julebord for seg selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer