SVIKTET: Bekymrede næringsdrivende kontaktet politiet da de så at den 16 år gamle tiggerjenta var gravid. Personene på bildet har ikke med denne saken å gjøre. Foto: NTB Scanpix / ZUMA Press
SVIKTET: Bekymrede næringsdrivende kontaktet politiet da de så at den 16 år gamle tiggerjenta var gravid. Personene på bildet har ikke med denne saken å gjøre. Foto: NTB Scanpix / ZUMA PressVis mer

Det høres ut som en parodi på kulturrelativisme

Barnas kulturkamp.

Kommentar

Dessverre er det dypt alvor. En gravid 16-åring, utsatt for menneskehandel av sine egne foreldre, er sviktet av det norske systemet. «Amalia» og familien er romfolk, Fylkesnemda i Oslo og Akershus mener at tiggingen er kulturelt betinget og opphevet barnevernets vedtak om omsorgsovertakelse.

Mange gjorde mye rett. Bekymrede næringsdrivende varslet politiet etter å ha sett at den 16 år gamle jenta, som i to år hadde tigget i Bogstadveien sammen med mora si, var gravid. Politiet varslet barnevernet, som overtok omsorgen for «Amalia». Etter at først både jenta og mora motsatte seg sykehusinnleggelse, fikk hun påvist alvorlig svangerskapsforgiftning. Politi og barnevern mente at jenta var utsatt for menneskehandel i form av tvangsarbeid og tigging. De advarte mot at 16-åringen, hvis mora fikk tilbake omsorgen, var i fare for å bli retrafikkert og utsatt for ytterligere omsorgssvikt, og at det også kunne være farlig for det ufødte barnet.

Likevel nektet altså Fylkesnemda dem å hjelpe henne, blant annet fordi de mente det «ut fra jentas kultur var naturlig at hun tigget». Mora fikk tilbake omsorgen. I dag tigger hun på gata i Oslo, mens den gravide jenta skal være tilbake i hjemlandet. Det er en tragedie. «Amalia» ble fanget opp, men frarøvet muligheten til et bedre liv med sønnen.

Kulturell forståelse skal ikke gå på bekostning av barns rettigheter. Barn er individer med selvstendige rettigheter, ikke foreldrenes eiendom. Det er vanskelig å anerkjenne for mange av dem som bruker vold i oppdragelsen eller lar barna bidra til familiens inntekter. Tidligere barneminister Inga Marte Thorkildsen har typisk fortalt om et møte med en ambassadør som skjelte henne ut fordi barnevernet ikke aksepterer at barn av utlendinger skal tåle foreldrenes alkoholmisbruk og vold. Denne kulturkampen er hovedgrunnen til at norsk barnevern er omstridt i utlandet. Den må vinnes på barnas premisser.

Ingen barn tåler bedre å bli slått enn andre barn, ingen barn skal bli utsatt for menneskehandel. Som denne saken og Dagbladet-serien Skyggebarna viser, blir likevel mange barn i Norge utsatt for dette. De fanges ikke opp av systemet, eller får ikke god nok hjelp selv om noen ser dem. Dette er en skam i et land der beskyttelse av barn er et kjennetegn på vår sivilisasjon.

Nettopp derfor blir kulturelle begrunnelser for fortsatte overgrep grotesk. Som Mersida Spatalaj fra Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger sa til Dagbladet: Dette er en fullstendig ansvarsfraskrivelse. Å tigge er ikke en del av noens kultur, ei heller romkulturen. Å tigge kommer av fattigdom, det er noe du gjør for å overleve fra en dag til en annen.

Det skal ingen barn i Norge tvinges til. Det er der forståelsen må ligge.

www.twitter.com/martineaurdal

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.