Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det hvite hus utestengte CNN-reporter fra pressemøte etter «upassende spørsmål»

- Vi krever bedre, heter det i en uttalelse fra CNN.

UTESTENGT: CNN-reporter Kaitlan Collins ble nektet adgang til et åpent pressemøte i Det hvite hus onsdag. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag representerte CNNs reporter, Kaitlin Collins, alle TV-selskapene under et møte mellom Donald Trump og presidenten for Europakommisjonen, Jean-Claude Juncker.

Reportere fra de store TV-selskapene bytter på å være det som på amerikansk kalles «pool reporter», som altså vil si at de representerer alle TV-kanalene under gitte presseeventer med presidenten.

Enkelte dager er dette den eneste sjansen journalistene får til å stille spørsmål til presidenten, så Collins følte hun måtte stille Trump spørsmål om to av de største sakene onsdag.

Spørsmål til Trump

Den ene saken dreide seg naturlig nok om det hemmelige opptaket av Donald Trump og hans mangeårige advokat, Michael Cohen, der de to diskuterer å kjøpe rettighetene til den tidligere Playboy-modellen, Karen McDougals, historie.

Hun hevder at hun hadde et måneders langt forholdt med Trump etter at de møttes i 2006.

Trump hadde selv kommentert saken på Twitter tidligere på dagen.

«Hva slags advokat gjør opptak av en klient? Så trist! Er det første gang dette skjer, jeg har aldri hørt om det før. Hvorfor var opptaket kuttet så brått, da jeg trolig sa positive ting? Jeg hører det er mange andre klienter og mange reporter som har blitt tatt opp - kan det være sant?» tvitret Trump.

Dermed bestemte Collins seg for å stille følgende spørsmål, ifølge CNN:

«Forrådte Michael Cohen deg, president?»

Hun fikk ikke noe svar og gjentok spørsmålet, før hun spurte:

«President, er du bekymret for hva Michael Cohen kommer til å si til påtalemyndigheten? Er du bekymret for hva som er på de andre opptakene, president?»

Da Trump ikke besvarte noen av disse spørsmålene, bestemte Collins seg for å endre tema.

«Hvorfor aksepterer ikke Vladimir Putin din invitasjon, president?» spurte hun.

Heller ikke dette ble besvart, og Trump avsluttet seansen med å si «tusen takk, alle sammen» til pressefolkene.

Utestengt fra åpent pressemøte

Noe seinere på dagen onsdag overrasket Det hvite hus pressekorpset med å annonsere et pressemøte med Trump og Juncker i Rosehagen. Denne seansen skulle være åpen for alle reporterne, ikke bare for «pool»-journalistene.

Et par minutter etter ble Collins bedt om å komme inn på kontoret til Bill Shine i Det hvite hus kommunikasjonsavdeling. Der ble Collins møtt av Shine og Trumps pressetalskvinne, Sarah Sanders.

- De sa: «Du er avinvitert fra pressemøtet i Rosehagen i dag». De sa at spørsmålet jeg hadde stilt var upassende i den settingen. Og de sa at jeg ropte, forteller Collins.

Ifølge Collins skal hun ha svart på utestengelsen med å si «dere utestenger meg fra et pressemøte fordi dere ikke likte spørsmålene mine».

Sanders og Shine skal ha svart at «vi utestenger ikke kanalen din. Dine fotografer kan fremdeles komme. Dine produsenter kan fremdeles komme. Men du er ikke invitert til Rosehagen i dag».

CNN reagerer kraftig på at Collins ble nektet adgang til pressmøtet i Rosehagen.

«I dag ble CNNs korrespondent i Det hvite hus, Kaitlan Collins, nektet adgang til et åpent pressemøtet i Det hvite hus. Etter å stilt Trump spørsmål tidligere på dagen, ble Collins fortalt av Bill Shine og Sarah Sanders at spørsmålene hennes var 'upassende'. Det var de ikke», heter det i en uttalelse fra kanalen.

«Bare fordi Det hvite hus er ukomfortable med et spørsmål om det som står på dagsorden, så betyr ikke det at spørsmålene ikke er relevante eller ikke burde stilles. Avgjørelsen om å utestenge et medlem av pressen er hevnaktig av natur og er ikke et indikativ på en åpen og fri presse. Vi krever bedre».

Får støtte

CNN-reporteren får også støtte fra sine journalistkolleger. Lederen for foreningen for korrespondentene ved Det hvite hus, Oliver Knox, går hardt ut mot Det hvite hus, og kaller beslutningen upassende, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Denne typen gjengjeldelse er helt upassende, feil og svak, sier Knox.

Også Fox News, som er langt mer positive til presidenten enn en del andre TV-kanaler, stiller seg på Collins' side.

- Vi står i sterk solidaritet med CNN for retten til full tilgang for våre journalister som en del av en fri og uavhengig presse, sier Jay Wallace, president for Fox News.

Sarah Sanders forsvarer avgjørelsen i en uttalelse og hevder at Collins «ropte spørsmål og nektet å forlate stedet på tross av at hun gjentatte ganger ble bedt om det».

- Vi støtter en fri presse og ber om at alle opptrer respektfullt overfor presidentskapet og gjester ved Det hvite hus, heter det i uttalelsen fra Sanders, som understreker at andre journalister fra CNN var invitert på pressemøtet i Rosehagen, bare ikke Collins.