<strong>TILDEKKER:</strong>
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
TILDEKKER: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Vis mer

LEDER

Tema: Avgradering av rapporten om norsk beredskap

Det ikke er rikets sikkerhet, men sitt eget omdømme regjeringen beskytter

Noen frykter de folkevalgte vil opptre uansvarlig hvis de får mulighet til å avgradere dokumenter. Hvis vi ikke kan stole på Stortinget, hvem kan vi da ha tillit til?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Et flertall i kontrollkomiteen vil at Stortinget skal avgradere Riksrevisjonens rapport om tilstanden i norsk beredskap. Riksrevisjonen laget en rapport ment for offentliggjøring og åpen drøfting i Stortinget, men forsvarsdepartementet stemplet den «konfidensiell». Nå er hele rapporten kjent gjennom lekkasjer i Dagens Næringsliv, men likevel gjenstår prinsipielle spørsmål knyttet til maktforholdet mellom Stortinget og regjeringen. En avgradering krever at Stortinget vedtar en særlov, noe de folkevalgte har full anledning til. Dette reiser likevel spørsmål om eierskapet til offentlige dokumenter, og til hvordan sikkerhetsloven skal håndteres. På det nåværende tidspunkt er det høyst uklart om rapporten blir offentlig. Flertallet i kontrollkomiteen kommer ikke nødvendigvis til å bli gjenspeilet i Stortinget. KrF har satt seg på gjerdet, og befinner seg i en vippeposisjon i denne saken.

Det som taler tydeligst for en offentliggjøring er innholdet i Riksrevisjonens rapport. Der fastslås dette: «Etter Riksrevisjonens mening er det sannsynlighet for at verken politiet eller Forsvaret, sammen eller hver for seg, vil være i stand til å utøve tilstrekkelig beskyttelse av viktige objekter når en trusselsituasjon tilsier det». Rapporten er altså en flengende kritikk av hvordan regjeringen har fulgt opp beredskapsarbeidet etter 22. juli-terroren. Det gjør ikke saken bedre at både forsvarssjefen og politidirektøren skjønnmalte situasjonen under den åpne høringen i kontrollkomiteen. Der var det, på grunn av hemmeligstemplingen, ikke mulig å berøre de alvorlige manglene i beredskapen.

Selv om det har begrenset prinsipiell betydning at innholdet i rapporten faktisk er offentliggjort, må Stortinget legge vekt på de politiske realitetene. Det er nå åpent for enhver å se at graderingen ikke har noe faglig, forsvarlig grunnlag. Rapporten inneholder ikke noe som kan skade rikets sikkerhet, noe som også var formålet da Riksrevisjonen laget en egen rapport for offentliggjøring.

Da blir det nokså åpenbart at det ikke er rikets sikkerhet, men sitt eget omdømme regjeringen vil beskytte. Det er alvorlig, og ikke bare i forhold til Stortinget. Graderingens effekt var å holde den manglende kvaliteten på beredskapen skjult for det norske folk. Her handler det nemlig ikke om informasjon som åpenbart må hemmeligholdes, men om forhold som absolutt må fram i lyset. Bekymringen for at Stortinget i framtida vil opptre uansvarlig i saker som gjelder gradering, er både nedlatende og teoretisk. Hvem andre skal folket stole på?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer