PÅ TURNÉ I NORD:  Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har vært på Nord-Norge-turné denne uka. Her besøker hun Rana Gruber i Mo i Rana, Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
PÅ TURNÉ I NORD: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har vært på Nord-Norge-turné denne uka. Her besøker hun Rana Gruber i Mo i Rana, Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer

Det ildrøde nord

Flere av byene i nord som Høyre kapret i kommunevalget for fire år siden, kan være tapt. Men Erna Solberg jobber hardt for å beholde blåfargen.

Kommentar

Nord-Norge har tradisjonelt vært Arbeiderparti-land. Fortsatt dominerer Arbeiderpartiet. Men Høyre-bølgen traff også Nord-Norge i 2011. Høyre vant ordførerkjedene i Tromsø, Narvik, Bodø og Rana. Nå er det røde tall i flere av disse byene. Men statsminister og Høyre-leder Erna Solberg investerer mye i å beholde dem. Denne uka har hun farta Nord-Norge rundt i propellfly for å piske opp Høyre-vinden.

Hun gjør det slik statsministre og partiledere pleier. Flørter med partiveteraner, hilser på eldre, gir intervjuer til sitt medbrakte pressekobbel, blir med på selfies og formaner skoleelever om å jobbe hardt og være snille.

- Det er ikke noe kjekt å tenke i ettertid at jeg kunne gjort noe så noen hadde det bedre. Sant? spør hun elevene på Bankgata ungdomsskole i Bodø og svarer selv på innpust: - Hja.

Fordelen med å være statsminister er at man også kan etterlate seg et strategisk dryss av penger. Eldre og skole er alltid tema i lokalvalg. Solberg kommer med penger til Universitetssykehuset og lover yrkesfag-elevene flere lærlingeplasser. Men en sak som preger denne kommunevalgkampen er oljekrisa. Hittil har statsministeren snakket mindre om akuttiltak for de som opplever å miste jobben og mer om de nye jobbene som skal skapes. Hennes mantra er arbeid, omstilling og aktivitet. Nord-Norge er ikke et tilfeldig valgt reisemål. Her går det bra om dagen. I skyggen av oljefesten i sør, har Nord-Norge sakte, men sikkert bygget opp et flerbeint næringsliv, med fisk, havbruk, skipsfart, olje, gass, mineraler.

- Dere viser vei i omstillingen av Norge, skryter hun i Tromsø, i det hun og fiskeriministeren lekker nyheten om 170 millioner kroner til en ny marin forskningsplan.

Statsministeren knytter suksessen i nord til Høyres politikk. Når statsministeren snakker om de «blå» ressursene og den «blå» næringen, mener hun ikke bare fargen på havet.

Nord-Norges hovedstad, Tromsø, er en av de byene Høyre ligger an til å miste. Høyre har slitt hardt siden byens populære ordfører Jens Johan Hjort gamblet bort ordførerkjedet i et kuppforsøk mot sin partikollega, byrådslederen. Høyre måtte bytte ordførerkandidat og Ap steg til nye høyder. I sommer har det skjedd noe spesielt: Det lille partiet Rødt og deres ordførerkandidat Jens-Ingvald Olsen har seilt opp og er nå Tromsøs tredje største parti. Ap må samarbeide med Rødt og SV for å få flertall. Men Høyre har langt fra gitt opp. Ap har tabbet seg ut i et par saker og Rødts innflytelse kan gi Høyre en oppsving. Solberg er nøktern optimist, men Ap´s strateger virker sikre på seier i Tromsø. Jonas Gahr Støre besøkte byen i går og gjøv løs på Høyre-byrådet med stor selvtillit.

Malmbyen Narvik hadde vært styrt av Arbeiderpartiet i mange tiår da de borgerlige tok over i 2011. Men det har ikke vært enkelt for Høyre-ordfører Tore Nysæter. For tida styrer han uten budsjett. Narvik er stedet der Høyre- og KrF-politikere gyver løs på hverandre i så fargerike ordelag at det blir forsidemat for både lokalavisa Fremover og samtlige norske nettaviser. Ifølge lokaljournalistene er stemninga iskald på rådhuset. De mener det er nokså dødt løp mellom blokkene nå. Også her går Ap langt i å innkassere seier, men Erna Solberg mener Høyre har gode sjanser.

Bodø er Høyres sterkeste kort. Byen har tradisjonelt vært todelt, med en sterk høyreside på grunn av luftfarten og handelsstanden. Den store saken er ny flyplass og ny miljøbydel i tilknytning til denne. Alle partier støtter utbyggingen, men Høyre har nok mest eierskap til den. KrF har bundet seg til de blå, MDG kan havne på vippen. På en måling i Avisa Nordland for to uker siden var Høyre for første gang siden 1979, så Høyre-ordfører Ole Henrik Hjartøy har nok et overtak. Men det er ganske jevnt mellom blokkene. Verken Høyre eller Ap er helt sikre på hvilken vei Bodø bikker.

På møte med aktørene i den gamle industribyen Mo i Ranas mangfoldige næringsliv er det mange som ønsker drahjelp fra regjeringen. Erna Solberg kan ikke love for mye nå.

- Det mangler ikke på ideer om hva vi kan subsidiere, er hennes svar når de spør.

Først og fremst vil regjeringen legge til rette for næringsliv som klarer et norsk kostnads- og skattenivå, forklarer hun.

Men hun har noe å by på i Rana også. Sammen med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen lover hun å framskynde oppgraderingen av jernbanen som Rana Gruber er avhengig av. Spørsmålet er om det holder i kommunevalget. Gamleordføreren skal bli fylkespolitiker og Høyre har en splitter ny kandidat. Ap er temmelig sikre på at deres kandidat vinner.

På Rana Gruber var det bare én blå hjelm å se. Men den enslige blå fikk i alle fall fornøyde smil til å bre seg under de røde hjelmene denne dagen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.