Det indre som teller

Trygdekontorets omdiskuterte «Heine Fjordland»-skikkelse hetser høyreekstreme og ikke funksjonshemmede.

INGEN HETS: Forfatter Jan Grue opplever Trygdekontorets Heine Fjordland-skikkelse som en hets mot funksjonshemmede. Han misforstår, mener Dagbladets kommentator. Foto: NRK
INGEN HETS: Forfatter Jan Grue opplever Trygdekontorets Heine Fjordland-skikkelse som en hets mot funksjonshemmede. Han misforstår, mener Dagbladets kommentator. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det virker som om den som sparker, må regne med å oppfattes som om han sparker i en annen retning enn han faktisk gjør. Denne høsten har «Heine Fjordland», en fast skikkelse i Thomas Seltzers talkshow Trygdekontoret på NRK, blitt gjenstand for debatt. Fjordland er en parodi på ytterliggående høyrebloggere som Fjordman, han kombinerer en uniform fra Det tredje rike med en frodig samling funksjonshemninger og sender sine rasende haranger mot samfunnet ut i eteren ved hjelp av en munnpinne han taster med - alt mens han holdes varm av velferdsstatens liflige peisild i bakgrunnen.

Nå har skikkelsen påkalt forfatter Jan Grues indignasjon. I et debattinnlegg i Aftenposten tirsdag skriver Grue at han opplever Fjordland-skikkelsen som «kvalmende», og mener Trygdekontoret skriver seg inn i en tradisjon som setter likhetstegn mellom indre ondskap og ytre tilkortkommenhet. Grue mener Fjordland-innslagene ikke ville tålt den såkalte «jødetesten», og at vi ikke ville ledd om han, i stedet for rullestol, var utstyrt med kroknese og jødekalott.

Det er vanskelig å se hvordan dette argumentet har relevans i denne saken. De historiske karikaturene av jøder, som blant annet ble sett i Europa i mellomkrigstida og i enkelte arabiske land i dag, går åpenbart inn for å stigmatisere en hel folkegruppe, tillegge dem et sett negative egenskaper og legge vekt på deres annerledeshet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer