Det intellektuelle Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

John O. Egelands artikler, «Landet slår sprekker» og «Elitenes elendighet» (Dagbladet 10. og 21. desember) rommer mange problemstillinger. Blant annet stilles spørsmålet om de såkalt intellektuelle har sviktet sitt samfunnsansvar.

Å være en intellektuell betyr å bruke forstanden, og det anvendes oftest om personer med høy teoretisk utdannelse. Kanskje er det derfor ordet elite så ofte kobles til «de intellektuelle». Jeg tror denne koblingen er foreldet. Jeg tenker ikke bare på at alle mennesker har en intellektuell side, men at stadig flere i Norge tar en høyere utdannelse. I dag snakkes det også om at vi har mange former for intelligens (Howard Gardner). I tillegg har fornuft og rasjonalitet blitt trukket nærmere kroppen (jfr. Lakoff & Johnson), følelsene og sosiale relasjoner (Antonio Damasio). Intellektet har så å si blitt demokratisert.

Jeg skal allikevel holde meg til den gamle betydningen av ordet. Tradisjonelt har de intellektuelle blitt knyttet til et ord som er like lite gangbart i Norge i dag som ordet elite, nemlig ånd. De intellektuelle er åndsarbeidere. Vanligvis betegnes f.eks. forskere, lærere, journalister og kunstnere som intellektuelle; de har et yrke som består i å skape kulturverdier eller formidle slike verdier til andre. Så langt er jeg er enig med Egeland: De intellektuelles rolle er å «være utfordrende, overskridende og sammenbindende». De intellektuelle holder en samtale i gang som er nyttig for alle, hele samfunnet, fordi den klargjør viktige problemstillinger og leverer kompleks argumentasjon. De intellektuelle sørger for at tvisynet holdes i hevd. Ideelt sett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer