DEBATT

Det iranske regimet og terror

Det iranske regimet er en del av problemet i Irak.

BA NORGE HANDLE:  Dagbladet intervjuet nylig Irans ambassadør til Norge, Majid Nili. Foto: Jaques Hvistendahl
BA NORGE HANDLE: Dagbladet intervjuet nylig Irans ambassadør til Norge, Majid Nili. Foto: Jaques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 11. september hadde Dagbladet et intervju med Irans ambassadør Majid Nili med tittelen: «Norge må gjøre mer for å bekjempe terroren». Han sier ikke noe om hvordan han synes Norge bør reagere, men kanskje vi kan reflektere litt over hans arbeidsgivers forhold til terror?

Det iranske regimet er en sterk støttespiller, både økonomisk og ideologisk av Syrias president Assad og den islamistiske terrorgruppen Hizbollah.

Retorisk tar Iran avstand fra IS (også kjent som ISIS), da de er sunnimuslimer. I realiteten er det iranske regimet lite opptatt av skillet mellom shia og sunni, eller muslimer og ikke-muslimer, og langt mer opptatt av sine strategiske maktforbindelser.

Iran har aldri latt undertrykkelsen av muslimer i Tsjetsjenia hindre et godt forhold til Russland. Det er derimot endel som tyder på at de i praksis er en inspirator for IS.

Det var agenter fra Iran som begynte med å halshugge sine politiske motstandere med kniv for å få oppmerksomhet på 80-tallet, og det iranske regimet er også kjent for å undertrykke minoriteter.

Tilhengere av Bahaireligionen blir regnet som frafalne fra islam og sterkt forfulgt. Homofil praksis straffes med døden. Amnesty rapporterer om en økning i bruk av dødstraff i Iran siden president Rouhani tok over. Iran er stadig det landet i verden som henretter flest i forhold til innbyggertallet, langt flere enn Kina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer