Det jeg gjerne skulle ha  sagt

VAN GOGH-DRAPET: I dag er det ett år siden regissøren Theo van Gogh ble drept på åpen gate i Amsterdam. Den kontroversielle politikeren og forfatteren Ayaan Hirsi Ali, som skrev manuset til filmen «Submission», og som nå lever under konstant politi-beskyttelse, har skrevet dette brevet til van Gogh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Theo.

Du ble drept en kald novembermorgen. En uke senere ble du kremert, og jeg var ikke til stede. Jeg skulle så gjerne ha vært der. Jeg skulle så gjerne ha sagt et par ting til deg. Jeg skulle ha sagt at du har vært uforskammet. At du med overlegg har såret og fornærmet folk. At du har funnet glede i å utfordre dine kjære og forulempe dine motstandere. Jeg skulle ha sagt at du visste godt hva du sa og hvilken effekt ordene dine hadde. Du kjente konsekvensene:

-  du mistet venner

-  arbeidet ditt ble ofte refusert av redaksjonene

-  folk kjeftet tilbake

-  én saksøkte deg

Men én ting er sikkert: Før islam kom til Nederland var det utenkelig at noen i dette landet ville ha drept deg for dine ord.

Jeg skulle gjerne ha sagt til de som var til stede den niende november at du så hvilken trussel islam utgjør. Ikke så mye for din egen del, men for Nederland. Du hadde gjort opprør mot jernringen av politisk korrekthet som var flettet rundt islam i Nederland. Du fryktet nemlig at den engstelige tilnærmingen skulle føre til vold. Du fikk så brutalt rett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer