DEBATT

Coronaviruset:

Det jeg ikke fikk fram på NRK Debatten

Vi kan gjøre mye for å stoppe viruset.

TAR SELVKRITIKK: Tallene ble framstilt feil. Alle de som blir så syke at de dør, vil jo til slutt ende opp som registrert smittede. Det er svært uheldig at dette ikke ble oppklart under sending. Det tar jeg ansvar for, skriver Gunhild Nyborg. Skjermdropp NRK Debatten.
TAR SELVKRITIKK: Tallene ble framstilt feil. Alle de som blir så syke at de dør, vil jo til slutt ende opp som registrert smittede. Det er svært uheldig at dette ikke ble oppklart under sending. Det tar jeg ansvar for, skriver Gunhild Nyborg. Skjermdropp NRK Debatten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det har vært mye støy etter NRK Debatten, der jeg deltok på tirsdag 17. mars. Dessverre har jeg inntrykk av at det meste har vært lite egnet til å hjelpe i kampen mot viruset.

I denne kronikken vil jeg forsøke å utdype det vi dessverre fikk for lite tid til å dekke i samtalen: Hvordan kan vi faktisk klare å stanse smittespredningen.

Men først vil jeg forsøke å oppklare enkelte ting som ble hengende i luften etter sending. Jeg har ikke hatt mulighet å lese mesteparten av det som er skrevet om meg i mediene i etterkant, så dette er ikke et tilsvar til det. Det har vært en nesten umulig oppgave å sortere blant tusenvis av henvendelser.

Om Debatten på NRK: Jeg hadde et vanskelig budskap, og ingen professortittel; å varsle en katastrofe på direktesendt TV er uansett ingen enkel øvelse. Men dessverre har jeg ikke sett det samme budskapet presentert andre steder her hjemme, og dette sammen med hastegraden tilsa likevel, da jeg ble forespurt, at dette mediet etter min vurdering var det rette.

Det mener jeg fortsatt, til tross for ubehageligheter og uklarheter i kjølvannet; dersom vi med dette programmet har bidratt til at folk har holdt seg hjemme kan vi bare med det ha reddet liv. For når det gjelder akkurat dette viruset, peker alle data hittil mot at når folk holder seg hjemme, så stopper spredningen raskt. Men uklarhetene kan ikke få henge i lufta, og hadde ikke responsen vært så fullstendig omfattende å få oversikt over, hadde jeg forsøkt å avklare tidligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer