FALSKT: "Portrait of a man" heter bildet. Man trodde det var malt av Frans Hals. Nå mener man det er forfalsket. Foto: Wikimedia Commons
FALSKT: "Portrait of a man" heter bildet. Man trodde det var malt av Frans Hals. Nå mener man det er forfalsket. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

Kunstskandale med falske malerier

Det kalles århundrets største kunstskandale

Malerier til en verdi av 1,5 milliarder kroner kan være falske.

(Dagbladet): Han kalles kunstverdenens Moriarty med henvisning til Sherlock Holmes erkefiende. Et kriminelt geni som med list og kunnskap har klart å føre en hel kunstverden bak lyset.

Det dreier seg om personen som har gjort forfalskninger av rundt 25 malerier av gamle, europeiske mestere.

Ifølge kunsthandler Bob Habold, som har spesialisert seg på europeisk kunst fra før 1800-tallet, harr forfalskningene vært så vanskelige å oppdage, at kunstverdenen nå står overfor århundrets største kunstskandale, melder The Daily Mail.

70 millioner kroner

Et av tilfellene er et maleri av den hollandske kunstneren Frans Hals som ble solgt på Sotheby's i 2011 til en verdi av rundt 70 millioner kroner.

Auksjonshuset sier maleriet uten tvil er falskt, og The Daily Mail melder at de vil gå London-forhandleren som leverte maleriet etter i sømmene.

Sotheby's viser til undersøkelser gjort av maleriet som tilsier at det er brukt materialer Hals ikke kunne hatt tilgang til i det 17. århundre.

Skandalen startet i mars i år, da det ble kjent at et maleri av den tyske renessansemaleren Lucas Cranach ble beslaglagt av fransk politi. Det var prinsen av Lichtenstein, Hans Adam II, som eide maleriet «Venus». Datert 1531. Kjøpt fra Colnaghi Gallery i London i 2013 for den nette sum av drøye 60 millioner kroner.

Nå undersøker eksperter fra Louvre bildet.

FALSKNERI: Dette er maleriet Venus som man til nå har trodd har vært malt av Lucas Cranach. Foto: Wikimedia Commons
FALSKNERI: Dette er maleriet Venus som man til nå har trodd har vært malt av Lucas Cranach. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Kunstsamleren bak

Ifølge Artnet News er den franske kunstsamleren ved navn Giulano Ruffini en fellesnevner for de falske maleriene. Han skal ha kjøpt samlingen fra en fransk sivilingeniør som døde i 1971.

- Jeg er en samler, ikke en ekspert, sa Ruffini til Art Newspaper. Og insisterte på at han aldri har hevdet at noen av hans verk har vært autentiske. Det han derimot har erkjent, er at han har vært eier av mange av maleriene som nå er erkjent falske.

Den danske avisa Politiken skriver at lista over de 25 falske maleriene snart vil bli avslørt av franske myndigheter. Og at verdien av bildene skal ligge på rundt 1,5 milliarder kroner.

Men hvem som står bak forfalskningene - hvem denne kunstens Moriary er - det er fortsatt et mysterium.