- Det kan fort bli grenseoverskridende

Kjersti Horn skal regissere sin egen mor, Ellen Horn.

MOR OG DATTER: «Natten er dagens mor» av Lars Norén - en moderne klassiker om skam, håp og kjærlighet.
Her mor og datter, Kjersti og Ellen Horn.
Regi: Kjersti Horn
Med: Ellen Horn, Emil Johnsen, Terje Strømdahl og Glenn André Kaada.

Foto: Anders Grønneberg
MOR OG DATTER: «Natten er dagens mor» av Lars Norén - en moderne klassiker om skam, håp og kjærlighet. Her mor og datter, Kjersti og Ellen Horn. Regi: Kjersti Horn Med: Ellen Horn, Emil Johnsen, Terje Strømdahl og Glenn André Kaada. Foto: Anders GrønnebergVis mer

- Det er ikke lenge til våren, og på tide å presentere Nationaltheatrets program for våren 2015.

Det sier teatersjef Hanne Tømta og inviterte til lunsj med skuespillere og litt om hva teatret kan tilby neste år.

Mor og datter En påle i neste års program, er stykket «Natten er dagens mor» av svenske Lars Norén. Regien står Kjersti Horn for, og en av hovedrollene spilles av hennes mor, skuespiller og Riksteatersjef Ellen Horn.

- Valg av Ellen som mor i stykket er nesten perverst, sier regissøren og ler.

«Natten er dagens mor» (1982) var Lars Norén (70) gjennombruddsstykke og er en moderne klassiker som kort fortalt handler om skam, håp og kjærlighet.

- Bonus for stykket - Det er en ganske brutal og voldsom morsrolle i stykket. Det kan fort bli grensesoverskridende. Jeg synes min mor er modig som tar på seg rollen - og meg meg som regissør, sier Kjersti Horn.

-At jeg er hennes mor, ser jeg på som et pluss og bonus for stykket, sier Ellen Horn.

- Hvordan det skal gå når jeg skal regissere? Hun har vanskelig for å ta regi uansett hvem det er fra, sier Kjersti og fleiper med mora - som innrømmer at hun har litt panikkangst for hva hun har påtatt seg.

Et klassisk stykke «Natten er dagens mor» med Ellen Horn (mor), Emil Johnsen (sønn), Terje Strømdahl (far) og Glenn André Kaada (sønn) utspiller seg i et hotell og restaurantmiljø - og regnes som et klassisk moderne drama.

-Jeg får øse av alt jeg har av teater- og livserfaring, sier Ellen Horn.

Hun forteller at hun vokste opp med en mor som jobbet på restaurant, og har erfaringer fra sterke familierelasjoner som kommer godt med når et døgn med løgner utspiller seg på hjemmebane.

Om far og sønn «Grevlingens time - om Finn og far» er et samarbeid mellom Finn Schau og sønnen Kristopher, som står for musikken. Dette er en sterk og gripende historie om Øivind Schau, pappaen til skuespiller Finn Schau.

- Hva vet vi om foreldrene våre? og hva vil vi ikke vite?

Det er sentrale spørsmål Finn Schau har stilt seg. Han kjente lite til sin far i oppveksten. En marineoffiser som kom og gikk. Lite ante han hvilken smerte og grufulle opplevelser han hadde gjennomgått.

Om å leve og dø Skuespiller Anne Marit Jacobsen er en kvinne som finner fram til stykker og historier hun ønsker å spille - og får satt dem opp. Denne gangen er det Jon Fosses prisbelønte roman «Morgon og kveld» som står på spilleplanene - i regi av Hildegunn Riise.

- Det handler om å bli født, leve og dø - om hvordan det er å være et lite enkelt menneske på jorda, sier hun.

MOR OG DATTER: . «Natten er dagens mor» av Lars Norén er et brutalt famileportrett. Her ser vi Terje Strømdahl, regissør Kjersti Horn, Ellen Horn og Emil JohnsenAlle foto: Anders Grønneberg
TAR IKKE REGI: Hun har vanskelig for å ta regi uansett hvor den er fra», spøker kjersti Horn om sin mor, Ellen.
NETTVERK AV LØGNER: En moderne klassiker om skam, håp og kjærlighet, her ser vi Emil Johnsen snakke om sin rolle som 16 år gamle David - til venstre Ellen og Kjersti Horn.
OM SIN FAR: Hva vet vi om foreldrene våre? spør Finn Schau i stykket «Grevlingens time - om Finn og far» av Jesper Halle og Finn Schau.
«MORGON OG KVELD»: Hvordan det er å være et menneske på jorda, er stykke basert på Jon Fosses prisbelønte roman. Her: Benedicte Maurseth og Anne Marit Jacobsen.
MONOLOG: Anne Marit Jacobsen leser Jon Fosse - til musikk, video design og poesi. Regi: Hildegunn Riise.
«SKYLIGHT»: Et ideologisk kammerspill om kjærligheten i regi av Kjetil Bang-Hansen Her ser vi Marte Ingebrigtsen og Lasse Lindtner.
FENGSLENDE OM KJÆRLIGHET: - Hva sker med kjærligheten når ideologi, karriere og samvittighet står miot hverandre, spør Marte Ingebrigtsen og Lasse Lindtner.
«KONSTELLASJONER»: Et stykke av Nick Payne om forhold, handlinger og konsekvenser.Fra v: Hanne Tømta, regissør Peer Perez Øian og kostymedesigner Ida Ekblad.
«VI TYGGER PÅ TIDENS KNOKLER Av Jonas Corell Petersen i samarbeid med ensemblet Fire menn. Stikkord: en gitar, gjørme og melankoli.Her Jonas Corell Petersen og Sigurd Myhre og Olav Waastad.
«FRI»: - Regiduoen Toril Goksøyr og Camilla Martens i samltale med Hanne Tømta - en historie om uro og lengsel med bl.a. Laila Goody og Kai Remlov.
KOMEDIE: «Revisoren» av Nikolaj Gogol er en komedie om grådighet og regnskapsføring. Her ser vi teatersjef Hanne Tømta, regissør Catrine Telle og skuespillerne Jan Gunnar Røise og Anders Mordal.
VÅREN 2015: Teatersjef Hanne Tømta på Nationaltheatret presenterer våren 2015.
«DIDO OG AENEAS»: Et stykke av Henry Purcell. Her ser vi Christian Skolmen, Simon Revholt og Lena Kristin Ellingsen i det som blir beskrevet som shabby opera.

Anne Marit Jacobsen har fått med seg felespiller Benedicte Maurset som musikalsk ansvarlig og har vært i dialog med Jon Fosse boka som blir til video-, design-, skuespill- og poesiprosjektet.

- Dere kan gjør hva dere vil med stykket, forteller Jacobsen.

Våren på Nationaltheatret vil bli preget av alvor og humor - og fengslende kjærlighet. «Skylight» David Hare med Marte Ingebrigtsen og Lasse Lindtner er et ideologisk kammerspill om kjærlighet. i regi av Kjetil Bang-Hansen.

Om grådighet og regnskap Komedien «Revisoren» av Nikolaj Gogol med «revisor» Jan Gunnar Røise er handler om grådighet og regnskapsføring - ikke to helt en helt ukjent størrelser i næringslivet.

«Dido og Aeneas» er et stykke shabby opera som Musiklab setter opp på Torshovteatret.

Her møter vi bl.a. Bernhard Arnø. Christian Skolmen, Simon Revholt og Ågot Sendstad - og en operasyngende Lena Kristin Ellingsen.