15 ÅR MED SAMME PROGRAM:  I morgen er det 15 år siden den aller første «Nytt på nytt»-sendinga ble sendt på NRK. Hvor lenge han skal fortsette aner han ikke, om vi skal tro Jon Almaas. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
15 ÅR MED SAMME PROGRAM: I morgen er det 15 år siden den aller første «Nytt på nytt»-sendinga ble sendt på NRK. Hvor lenge han skal fortsette aner han ikke, om vi skal tro Jon Almaas. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Det kan hende jeg er ferdig med fjernsyn

Jon Almaas har ledet «Nytt på nytt» i 15 år.

(Dagbladet): I morgen er det på dagen 15 år siden den aller første «Nytt på nytt»-sendinga. I 1999 satt Jon Almaas i programlederstolen, hvor han ennå sitter hver fredag på NRK1.

- Jeg husker de første programmene best. Da var jeg litt nervøs og usikker, før rutinen innhentet meg og det forsvant. Fra 2002 til nå er mer som en eneste stor grøt, det er helt umulig å skille sendingene fra hverandre, sier 46-åringen til Dagbladet.

- Ferdig med fjernsyn? Vi møter han på NRK Marienlyst. Han kommer rett fra møte med NRK-sjefen hvor de har hatt pølsefest med marsipankake og gjensyn med flere av de tidligere sendingene.

Førstkommende fredag er det duket for den 411. sendingen. Almaas har ledet alle bortsett fra én, da var han på ferietur i Florida med familien og Bård Tufte Johansen steppet inn.

Hvor lenge han skal holde på, vet han derimot ikke.

- Vi har ikke hatt noen langstidsplan på hvor lenge vi skal holde på. Det eneste jeg kan si er at jeg har lyst til å gi meg før seerne gir seg, og jeg har ikke lyst til å holde på når jeg ikke syns det er gøy å sitte i studio og lage «Nytt på nytt», sier Almaas og fortsetter:

- Akkurat nå har vi høye seertall og jeg syns det er gøy fremdeles, men tanken på at jeg skal gjøre det samme om.. jeg merker jo at jeg har holdt på i 15 år, liksom. Og hvis jeg skal gjøre noe annet mens jeg fremdeles kan gå på to bein, må jeg få ut finger'n.

- Så det kan hende vi får se deg i andre program?

- Ja, det kan hende. Det kan hende jeg er ferdig med fjernsyn, og trekker meg tilbake, flytter ut i skauen, svarer Almaas som syns det «høres voldsomt ut» å holde på med «Nytt på nytt» etter passerte 50, som er om tre år.

- Gi seg på topp Seertallene har økt i snitt fra 609 000 i 2000, til 1 140 000 seere i år. Den mest sette programmet ble sendt 14. november 2003. Da satt hele 1 516 000 seere benket og så at Almaas, Knut Nærum og Anne Kat. Hærland fleipet om sistnevntes fyllekjøring.

Almaas mener det er mest «stilrent» å gi seg på topp.

 - De fleste idrettutøvere gir seg på topp, det er det mest stilrene. Men jeg er litt usikker på hvor den toppen er, sier Almaas til Dagbladet.

Etter over 400 program er det vanskelig å skille de fra hverandre, og han kan derfor ikke trekke ut det mest minneverdige, morsomste eller dårligste - og tabber mener han at de ikke har gjort. Han syns det er «pussig» å se de første programmene, og sier han føler seg som hundre år da han ble hedret av NRK-sjefen med pølsefest mandag formiddag.

Likevel mener Almaas han ikke har forandret seg nevneverdig i 15-årsperioden.

- Jeg har blitt litt eldre, og litt mer selvsikker i rollen. I begynnelsen følte jeg meg som gjest i mitt eget program, nå føler jeg at det er jeg som bestemmer, sier den erfarne programlederen.