Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Årets navn

- Det kan ikke være på grunn av sangstemmen, de er heller ikke opptatt av kroppen min

Per Fugelli er i god form, tross sykdommen som herjer i kroppen. Han er klar for stemmesanking for å vinne Dagbladets «Årets navn»-kåring.

NOMINERT TIL ÅRETS NAVN: Per Fugelli og kona Charlotte i Lofoten. Nå er Fugelli nominert til Årets navn. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
NOMINERT TIL ÅRETS NAVN: Per Fugelli og kona Charlotte i Lofoten. Nå er Fugelli nominert til Årets navn. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Så spennende! Nå må vi farte rundt i landet, lobbyere og piske opp stemningen for å få folk til å stemme, sier Per Fugelli (74) henvendt til kona si Charlotte.

Den profilerte professoren i samfunnsmedisin har akkurat fått vite at han er en av ti personer som er nominert til Dagbladets «Årets navn» kåring.

Prisen skal gå til en person som har preget nyhetsbildet i løpet av året, og leserne får være med på å bestemme hvem som til slutt stikker av med tittelen.

I løpet av desember kan alle lesere avgi sin stemme på Dagbladet.no, mens Dagbladets redaktører kårer vinneren basert på avstemningen.

- Det er ikke på grunn av sangstemmen

ÅPEN OM KREFTEN: Per Fugelli har i flere år vært åpen om sin kreftsykdom.
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
ÅPEN OM KREFTEN: Per Fugelli har i flere år vært åpen om sin kreftsykdom. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Per Fugelli har i en årrekke vært åpen om sin kamp mot kreftsykdommen, og har de sju siste åra gjennomgått en rekke behandlinger mot celleforandringene i kroppen. For ett år siden tok han imidlertid avgjørelsen om å slutte all aktiv bekjempelse av sykdommen, og la sykdomsforløpet utvikle seg mot en naturlig død.

- Jeg har tenkt om meg selv at du er litt av en bløffmaker som tuller med den døden som aldri kommer, men nå er det virkelig alvor, sa han til Dagbladet i februar.

Siden har han derimot aktivt engasjert seg i samfunnsdebatten, og skapt både engasjement og forargelse.

«Samfunnsmedisineren har siden han fikk kreft i 2009 vært åpen om sykdommen og sitt forhold til døden. Har både i bok, kronikker og debatter engasjert seg for «det rause samfunnet og det ufullstendige mennesket», heter det i begrunnelsen for hvorfor han er nominert til «Årets navn».

Selv har Per Fugelli klare tanker om hvorfor han er nominert.

- Tja, jeg vet iallefall hvorfor jeg ikke er nominert. Det kan ikke være på grunn av sangstemmen, og de er heller ikke opptatt av kroppen min. Det er vel fordi de synes Per er en snill gutt, som de er blitt litt glade i. Det er kjempestas, sier han til Dagbladet.

Filmprosjekt

Samfunnsmedisineren er fortsatt i godt mot, og virker sprek da Dagbladet møter ham. Han tror også han kan ha gode måneder igjen.

De siste månedene har han blitt fulgt av regissør Erik Poppe og et lite filmteam som lager en film om Fugellis vei mot døden.

- Jeg er misjonær helt til slutt, og vil fortsette dette «heie på døden»-prosjektet og hjelpe meg selv og alle andre å få et naturlig samliv med døden, sier han om filmprosjektet.

"

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!