Koht minnes «Snåsamannen»:

-Det kjem til å gå bra med dæ

Komiker Christine Koht minnes «Snåsamannen» med en telefonsamtale hun mener overgår virkeligheten.

MINNES «SNÅSAMANNEN»: Christine Khot forteller om telefonsamtalen hun hadde med Joralf Gjerstad under den tøffe rehabiliteringstiden på Sunnaas. Foto: Vegard Grtt / NTB
MINNES «SNÅSAMANNEN»: Christine Khot forteller om telefonsamtalen hun hadde med Joralf Gjerstad under den tøffe rehabiliteringstiden på Sunnaas. Foto: Vegard Grtt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Komiker Christine Koht beskriver sitt møte med Joralf «Snåsamannen» Gjerstad som et øyeblikk som overgår virkeligheten. Under rehabiliteringen på Sunnaas på Nesodden hadde Koht en healingsamtale med Joralf Gjerstad, også kjent som «Snåsamannen».

– Møtet med Snåsamannen var episk. Det er poesi og humor på høyt nivå, fordi det også er alvorlig. Jeg var på Sunnaas, det er beinhardt å bli handikappet av alt, og dette med spredning som hele tiden ligger over deg. Da fikk jeg beskjed at «Snåsamannen» hadde tenkt på meg.

Gjerstad døde fredag 18. juni i en alder av 95.

Kontaktet av «Snåsamannen»

Koht fikk kreftdiagnosen i 2018 og har siden latt følgerne sine på Facebook ta del i sykdomsforløpet. I hennes nyeste innlegg fra 10. juni forteller komikeren at hun ble hasteinnlagt på sykehuset dagen før.

Under rehabiliteringen på Sunnaas fikk Koht mulighet til å snakke med «Snåsamannen» på telefon. Gjerstad og hans bestevenn Anne hadde fulgt Kohts sykdomsreise tett, og det var da Anne bestemte seg for å ta kontakt med Kohts mor for å sette opp en samtale.

I et intervju med Dagbladet forteller Koht om det rørende møtet med «Snåsamannen» over FaceTime. Komikeren forteller at det var et morsomt øyeblikk i en veldig tung tid når Gjerstad slet med videofunksjonen og Koht bare kunne se øret og øyet hans i store deler av samtalen.

– Jeg fikk jo latterkrampe. Det er jo et øre og øye, også er det Joralf liksom. Så fikk jeg møte ham før jeg døde. Det kjem til å gå bra, sa han. Da tenker du, nei, men selvfølgelig skal det gå bra.

Kjem til å gå bra med dæ

Samtalen foregikk i 2019, samme år som Koht ble kåret til årets navn i Dagbladet og VG. Komikeren synes det var en absurd opplevelse å motta flere priser, kåringer og få møte Gjerstad mens hun var under rehabilitering. For henne er minnet av Gjerstad et spesielt øyeblikk.

– Hallo! Jeg ser bare et øre, sa jeg. Joralf! Ho ser dæ jo ikke, det er bare et øre, roper Anne til ham. Det e ho Christine! Så sier hun til meg, Du må snakke høyt, for han Joralf hører ikke så godt lenger! Da sier jeg bare; Hallo! Jeg lurer på om det kommer til å gå bra! forteller Koht med entusiasme i stemmen.

Anne måtte be Gjerstad om å ta ansiktet lenger unna kamera. Koht forteller at hun da fikk se litt mer av ansiktet hans, i hvert fall øvre del, og spurte om hun kom til å få spredning.

– Det kjem til å gå bra med dæ, sa han. Hvordan vet du det? spurte jeg. Jeg vet det, jeg vet det kjem til å gå bra, forteller hun.

Rareste, morsomste, mest episke

For Koht har det alltid vært en drøm å møte Gjerstad, og absurditeten av videofunksjonen og kaoset rundt samtalen var noe hun syntes bare la til opplevelsen. Hun mener det var noe av det rareste, morsomste og mest episke hun har opplevd.

Gjerstad var blant annet kjent som «klarsynt» og en «healer». Gjennom et langt liv har han hjulpet tusenvis av mennesker, men det er likevel ikke til å legge skjul på at han også har mottatt mye kritikk. Historiene om ham har ofte vært vanskelige å bekrefte – og Gjerstad har heller aldri latt de påståtte evnene testes vitenskapelig, skriver Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer