Eyvind Hellstrøm:

- Det klikka for meg

Stjernekokk Eyvind Hellstrøm (73) hadde sverget på at han aldri mer skulle drive restaurant. Så sa TV-makker Truls Svendsen (49) fem magiske ord som fikk det til å gå en faen i ham.

BLE OVERTALT: Truls Svendsen klarte å overtale Eyvind Hellstrøm til å drive bistro på TV. Resultatet vises i TV-serien «Truls à la Hellstrøms Bistro» på TV 2. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
BLE OVERTALT: Truls Svendsen klarte å overtale Eyvind Hellstrøm til å drive bistro på TV. Resultatet vises i TV-serien «Truls à la Hellstrøms Bistro» på TV 2. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et lummert lokk av regntunge skyer ligger over Oslo sentrum idet den meritterte gourmetkokken og TV-profilen entrer restaurant Apostrophe på Grünerløkka i Oslo.

Da Dagbladet ba Eyvind Hellstrøm (73) velge et kulinarisk møtested for intervjuet, hadde undertegnede aldri gjettet at det skulle stå pizza på menyen.

- Jeg var her for første gang for to uker siden og spiste omakase, og hadde en helt fantastisk opplevelse med både folka og maten, så da måtte jeg jo tilbake å teste pizzaen, forklarer han idet han tar plass ved vinduet som vender ut mot Rathkes plass.

PIZZA PÅ MENYEN: Da Eyvind Hellstrøm skulle velge restaurant for intervjuet med Dagbladet, sto pizza på menyen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
PIZZA PÅ MENYEN: Da Eyvind Hellstrøm skulle velge restaurant for intervjuet med Dagbladet, sto pizza på menyen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Aldri mer restaurant

Omakase er japansk, og betyr enkelt forklart at kokken velger hva du skal spise i en flerretters opplevelse. Ifølge Hellstrøm var det enkle, rene smaker i tilsvarende omgivelser — midt i blinken.

- Det finnes mange bra steder i Oslo i dag, men jeg elsker enkelheten. Med en gang det blir litt omstendelig, så klarer jeg ikke. Når du har drevet restaurant nesten hele livet, så blir du lei av det. Jeg må ha avslappa greier, konstater han og gransker pizzautvalget i menyen.

I 27 år var mossingen sjefkokk ved gourmetrestauranten Bagatelle i Oslo. Etter at han, og hans ansatte, gikk ut dørene for siste gang i 2009, sverget han på at han aldri skulle drive restaurant igjen.

- Å gå fra Bagatelle var det smarteste jeg har gjort, sier Hellstrøm.

- Hadde ingen livbøye

Årsaken til at han sluttet, var en langvarig konflikt mellom ham og restaurantens hovedaksjonær, Christen Sveaas.

SISTE KVELD: 21. desember i 2009 hadde Eyvind Hellstrøm sin siste dag som sjefskokk på Michelin-restauranten Bagatelle i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SISTE KVELD: 21. desember i 2009 hadde Eyvind Hellstrøm sin siste dag som sjefskokk på Michelin-restauranten Bagatelle i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Da Bagatelles dører lukket seg bak ham, hadde han ikke den ringeste anelse om hva han skulle gjøre videre.

- Jeg hadde ingen livbøye da jeg gikk derfra. Selv om jeg hadde gjort en TV-sesong av «Hellstrøm rydder opp» på TV3 året før, så var det ingen garanti for at det skulle gå i flere sesonger. Så ble det jo det, men det var fortsatt ingen redningsplanke. Likevel har jeg aldri vært redd for å ikke klare meg. Jeg tenkte aldri: «Hva faen skal jeg gjøre nå?», for det ene førte til det andre, sier han.

«Kor vanskelig kan det være?»

At Hellstrøm var ferdig med restaurantdrift, var også «Truls à la Hellstrøm»-kompanjong Truls Svendsen (49) fullstendig klar over. Likevel dristet han seg til å lansere ideen om at de skulle åpne restaurant som et nytt TV-konsept.

VANN OG VIN: Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen fortsetter sin kuliariske dannelsesreise. Her er de to på vinsmaking i Toscana. Video: TV2 Vis mer

- Jeg har brukt altfor mye tid av livet mitt på å drive restaurant. Jeg har stått til tjeneste overfor folk som knipser med fingrene og skal ha sjuretters meny, flotte viner og så videre …, begynner Hellstrøm.

Det var et blankt nei. Likevel er det premiere på «Truls à la Hellstrøms Bistro» på TV 2 torsdag kveld.

- Hva skjedde?

- At jeg kom på gli skyldtes nok god stemning på en restaurant i Paris, men det helt avgjørende var at Truls sa: «Kor vanskelig kan det være?», sier Hellstrøm på sin beste nordnorsk.

SA «JA» I PARIS: Komiker og TV-makker Truls Svendsen klarte å overtale Hellstrøm til å starte restaurant på TV. Da Hellstrøm hadde sagt ja i Paris, måtte Svendsen ha avtalen skriftlig - på en serviett. Foto: Per Christian Lindh/TV 2
SA «JA» I PARIS: Komiker og TV-makker Truls Svendsen klarte å overtale Hellstrøm til å starte restaurant på TV. Da Hellstrøm hadde sagt ja i Paris, måtte Svendsen ha avtalen skriftlig - på en serviett. Foto: Per Christian Lindh/TV 2 Vis mer

- Ikke i nærheten

Det var da det gikk en faen i ham. Nå skulle kameraten virkelig få oppleve restaurantlivets hete.

- Truls og jeg, vi har reist rundt, og han mener selv at han har blitt mye bedre. Og han har blitt litt bedre, det skal sies, men han er jo ikke i nærheten av å kunne drive restaurant, sier Hellstrøm og humrer.

Premisset han la for konseptet var enkelt. Hellstrøm, sammen med assistent og kokk Mathilde Voraa, skulle sørge for at maten smakte guddommelig, mens Svendsen skulle servere.

BISTRO-TEAM: Svendsen og Hellstrøm drev «Truls à la Hellstrøms bistro» sammen tidligere i vår. Hvordan dette gikk, får TV-seerne et innblikk i når serien med samme navn har premiere på TV 2 torsdag kveld. Foto: TV 2
BISTRO-TEAM: Svendsen og Hellstrøm drev «Truls à la Hellstrøms bistro» sammen tidligere i vår. Hvordan dette gikk, får TV-seerne et innblikk i når serien med samme navn har premiere på TV 2 torsdag kveld. Foto: TV 2 Vis mer

Totalslakt

Ifølge Hellstrøm selv klarte han sitt eget oppdrag med bravur. Truls' prestasjoner? Vel … Den tidligere sjefkokken er ikke nådig.

- Det ble krasj fra dag én. Han klarte jo egentlig ingenting. Han glemte til og med humøret sitt! Han glemte den gode Truls Svendsen fordi han ble så konsentrert. Han ble bare en hovmester som ikke klarte noe som helst, ramser Hellstrøm opp.

Selv om han smiler, skjønner man at han mener hvert eneste ord. Men la oss være ærlige: Hvor gøy hadde det vært for TV-seerne om alt gikk på skinner?

- Det ble jo veldig artig. Ekstremt vanskelig, mange utfordringer og mye krangling, men samtidig flere artige opplevelser, særlig med folka vi inviterte inn som serveringshjelp, sier Hellstrøm.

Svendsen får nemlig assistanse av flere kjente fjes underveis i programmet.

SPENT: Hellstrøm er spent på resultatet av TV-innspillingen, men kan allerede garantere at det blir god reality. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
SPENT: Hellstrøm er spent på resultatet av TV-innspillingen, men kan allerede garantere at det blir god reality. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Det klikka for meg

Hellstrøm tok bistro-prosjektet på største alvor, og han innrømmer at han er spent på å se resultatet på TV. Han gruer seg ikke, for han mener at alt det som skjedde «står seg i dag». Til og med de gangene han endte med å skjelle ut kompisen så det sang.

- Det kommer til å bli en veldig bra reality. Det du ser, det er virkelig, begynner Hellstrøm.

KRAMPE: I første episode av TV 2-programmet «Truls à la Hellstrøm», reiser Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen til Japan for å starte en pop-up-restaurant, men de får problemer allerede på et gjestehus i Kyoto. Video: TV 2 Vis mer

- Å ha kamera på seg konstant mens man jobber 14-timers dager og i tillegg skal prestere et håndverk, det er utmattende i seg selv. Når jeg da blir revet ut av dyp konsentrasjon fordi Truls har funnet på noe tullball, da klikker det for meg. Det klikka for meg flere ganger, erkjenner Hellstrøm.

Fortsatt gode venner

Svendsen svarte med samme mynt, så det ble ampert til tider. Hellstrøm forsikrer imidlertid om at de fortsatt er gode venner, også etter innspillingen.

Stjernekokken tror at opplevelsen var en øyeåpner for makkeren.

- Han har fått en større respekt for restaurantdrift, og han ser nok med nye øyne på alle de han møter når han kommer inn på et sted. Nå skjønner han hvor krevende det er.

FORTSATT VENNER: Til tross for noen heftige Bistro-krangler er Hellstrøm og Svendsen fortsatt gode venner. Foto: Per Christian Lindh / TV 2
FORTSATT VENNER: Til tross for noen heftige Bistro-krangler er Hellstrøm og Svendsen fortsatt gode venner. Foto: Per Christian Lindh / TV 2 Vis mer

- Hadde du gjort det igjen?

- Det skal jeg ikke svare deg på, sier Hellstrøm, og smiler lurt.

Han konkludere dog med at han er glad for at han tok utfordringen.

- For meg var det bare en fjær i hatten. Jeg kunne gå ut av bistroen som jeg gikk ut av Bagatelle i 2009 og tenke: «Fy faen, du gjorde en jævla bra jobb».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer