RUNDE TRE: Adrian Grønnevik Smith i rollen som Lillebror og statist Bertil Tonheim (t.v.) får instruksjoner av regissør Arild Østin Ommundsen under innspillingen av den tredje Knerten-filmen, «Knerten i knipe». Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
RUNDE TRE: Adrian Grønnevik Smith i rollen som Lillebror og statist Bertil Tonheim (t.v.) får instruksjoner av regissør Arild Østin Ommundsen under innspillingen av den tredje Knerten-filmen, «Knerten i knipe». Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Det kniper for Knerten i treeren

Det er ikke greit å være en ti år gammel skuespiller og få hikke.

||| Da må selv enkle scener tas igjen og igjen. Og så blir jo Knerten borte.

- Det er slitsomt å være skuespiller, slår Adrian Grønnevik Smith fast. Han er midt inn i innspillingen av den tredje Knerten-filmen, der han som i de andre to spiller Lillebror.

Andre drømmer Og en ting er han klar på: Når han blir stor skal han bli profesjonell fotballspiller, det er mye morsommere.

- Jeg skal spille for Rosenborg, bli kjøpt opp av Manchester United og så av Real Madrid, sier han.

Men det er jo litt morsomt å være skuespiller, også da. Det er ikke mange som på tiårsdagen kan gå på rød løper og få bursdagssangen framført av flere hundre mennesker på kino. Det fikk Adrian. Tiårsdagen falt nemlig sammen med festpremieren på den andre Knerten-filmen. I den giftet Knerten seg. I den tredje blir han far.

Knerten forsvinner - Lille-Knerten har bare kommet i isopormodell ennå, så jeg har ikke sett ham, sier Adrian.

Dramatisk nok forsvinner den nybakte faren i «Knerten i knipe», som er tittelen på filmen.

Og det er akkurat scenen der Knerten forsvinner som spilles inn når NTB er på besøk. Det hele foregår på torget i Besseby, og Lillebror løper desperat rundt og leter etter Knerten i en kjeller, mellom epler og flasker med eplemost.

- Knerten hvor - hikk - hikk - er du, roper Adrian. Og må ta scenen igjen og igjen fordi hikken ikke vil gi seg. Men til slutt går det bra, og alt sitter som det skal.

I knipe «Knerten i knipe» er basert på Anne-Cath. Vestlys bok «Knerten og forundringspakken». Manus er skrevet av Kristin Skogheim, mens Arild Østin Ommundsen, kjent fra filmene «Mongoland», «Monstertorsdag» og «Rottenetter» har regien.

Mens Åsleik Engmark hadde regien for den første Knerten-filmen, fikk Martin Lund sin spillefilmdebut med film nummer to «Knerten gifter seg». Nå tar altså en tredje regissør over. Hvordan vil publikum merke det?

- Jeg har jo fått tildelt de samme skuespillere, den samme pinnen, samme Lillebror. Men denne filmen vil kanskje ha en litt annen stil. Toeren er forskjellig fra eneren, og treeren blir nok forskjellig fra de to andre. Hvordan er litt vanskelig å forklare, sier Østin Ommundsen.

Blir byfolk En ting som er forskjellig med film nummer tre er at familien har flyttet fra landet og inn til byen.

- Familien har flyttet til Besseby, og det er blitt 1969. Verden begynner å sige inn, ting er ikke så hekta fast i 50-tallet lenger. Lillebror er blitt eldre, og det er litt problematisk at han leker med en pinne. På en måte er det en brytningstid for Lillebror og Knerten, sier regissøren.

Han har ikke prestasjonsangst ved å følge etter to suksessfylte Knerten-filmer. Den første fikk flere Amanda-priser, den andre fikk en knallstart i premierehelgen da den ble sett av nesten 100.000 mennesker. Det er tidenes beste åpningen for en norsk barnefilm.

- Presset er vel egentlig mer det å skulle lage en film ungene skal like. Akkurat det med besøkstall og Amanda er ikke så viktig, sier Østin Ommundsen.

Fem år i hodet Om å lage barnefilm kontra voksenfilm sier han:

- Barnefilm er veldig annerledes. Det er nesten som forskjellen mellom å være i et barneselskap og et voksenselskap. Utrolig gøy, men på en måte hardere. Jeg må være tålmodig. Her om dagen hadde vi 25 unger inne på torget her som løp rundt. Det sier seg sjøl at det vanskelig å gi instruksjon til 25 unger på en gang.

Arild Østin Ommundsen sier at han prøver å bli fem år i hodet.

- Med barnefilm har en lov til å gjøre andre ting, være mer leken. Jeg har prøvd å bli fem år i hodet. Det er ikke så vanskelig for meg. Jeg får glede meg over de tingene som er gøy når du er liten. Trehytter og folk som glir på bananskall får en ny vår, sier han.

«Knerten i knipe» får premiere neste høst.
(NTB)