Det koker over av kokebøker

Vi nordmenn er ikke matleie, og lar oss fortsatt friste av kjøkkenprosa. 50 nye kokebøker gis ut i høst - med et snittopplag på 5000 eksemplarer.

- Nei, det virker ikke som om våre kunder er mette på kokebøker i det hele tatt, men det er klart at det er mange bøker ute nå, sier Åse Jorun Johnson ved Gravdahl Bokhandel på Hamar. Hun forteller at en av høstens bedreselgere så langt er «Kokeboken naturlig slank» av Fedon A. Lindberg.

- «I Schønberg Erkens kjøkken» av Harald Osa selger også meget godt, kanskje mest for øyeblikket. Det kan nok også komme av den lokale tilknytningen, ettersom Schønberg Erken kom fra Hedmarken, sier Johnson. Samme Hamar-trend finner vi ellers i landet også.

Hos Narvik Bokhandel er det kundejakt etter mer matoppskrifter:

- Nei, markedet er på ingen måte stoppet opp for kokebøker, sjøl om det er mange titler i hyllene våre. For øyeblikket er det mange som kjøper Eyvind Hellstrøms «Enkelt & perfekt», Lars Barmens «Norsk mat» og «Stiansens kulinariske koffert», forteller Gerd Rasmussen. Hun legger til at Harald Osas bok vekker en viss appetitt hos det lesende mennesket i nord.

- Det vi selger mindre av, er de vanlige bøkene med grunnoppskrifter.

Enormt utvalg

I Kristiansand holder Landmarks bokhandel hus.

- Det er jo et enormt utvalg nå, men vi selger mange kokebøker for det, sier Helge Grindheim.

- Det ser ut til at kundene liker å ha et stort og bredt utvalg. Og flere og flere bruker det som gaver. De som taper i salget, er de små og kjedelige, sier Grindheim.

Kokebøker, sammen med biografier og reiseskildringer, er da også så langt i år bokbransjens vinnere. Det viser nye tall fra Forlagssentralen og Sentraldistribusjon.

For sakprosa - som alle disse typene bøker faller inn under - er den kategorien som har hatt størst omsetningsøkning hittil i 2002.

Norsk sakprosa for voksne har økt med 19,5 prosent i forhold til samme tid i fjor. I penger betyr dette at det er omsatt for 178 millioner kroner, mot 149 millioner kroner i fjor.

- Det er særlig bøker som Åsne Seierstads «Bokhandleren i Kabul», Kåre Willochs «Myter og virkelighet» og en rekke kokebøker som er med på å dra opp tallene, sier Per Christian Opsahl, fagsjef i Den norske Forleggerforening, til bladet Bok og samfunn.

Norsk selger

Lothes bokhandel i Haugesund føyer seg inn i rekka av utsalgssteder som selger kokebøker som varmt hvetebrød.

- Det er klart det er et hav av kokebøker, men mange av dem selger godt også. Spesielt gjelder det praktbøkene av norske kokker, sier Solfrid Myhre Haugberg.

Hos Norli Bokhandel i Oslo flommer det over i avdelingen for mat og drikke. Også her er det de kjente norske kokkene som selger bra.

- Det er en klar tendens at kundene ikke vil ha så mye dill og dall lenger, men bøker med solide oppskrifter, sier Kjersti Ørgersen Hartman. Hun har Tove Hagas «Kreative matgleder fra restaurant Trugstad gård» som en personlig favoritt.

  • Alle de nevnte forretningene nevner også den engelske tv-kokken Jamie Oliver. Hans bøker som den nakne kokken selger godt, så kanskje ordene til forfatter Joseph Conrad er kjøkkenbenkmoralen fortsatt: «Strengt tatt er det bare én type bøker som har økt lykken her på jorden: kokebøkene.»
IKKE RASJONERING: Hos Norli bokhandel i Oslo er avdelingen for mat, vin og nytelse i ferd med å ese ut av kroken. Her er det Lene Halvorsen som sørger for at kundene skal kunne finne fram i matjungelen.