FIKK IKKE FORTSETTE: Etter åtte år måtte Knut Borge gi seg som programleder i «20 spørsmål». Foto:
Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FIKK IKKE FORTSETTE: Etter åtte år måtte Knut Borge gi seg som programleder i «20 spørsmål». Foto: Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

- Det kom som lyn fra klar himmel

Programleder Knut Borge (63) er sår og trist etter at han mistet programlederjobben i «20 spørsmål» - men mest på grunn av måten det ble gjort på.

(Dagbladet): For kort tid siden ble det kjent at Trond-Viggo Torgersen overtar som skipper i det populære radio og tv-programmet på NRK - en jobb Knut Borge har hatt i åtte år.

- Det føles rart med hele framgangsmåten, og jeg er både sår og trist over det som har skjedd, sier Borge til Dagbladet.

Det var Her og Nå som denne uka først kom med nyheten.

- Som lyn fra klar himmel Knut Borge startet som frilanser i NRK i 1973, men har for alvor vært en del underholdningsteamet på Marienlyst siden midten av 80-tallet.

- Det var i oktober i fjor. Jeg fikk en tekstmelding som fortalte det NRK måtte ta noen grep og at det dessverre ville ramme meg. I sms-en sto det også at jeg skulle møte hos underholdningssjefen Charlo Halvorsen. Det kom som lyn fra klar himmel, sier Borge.

Ut fra meldingens ordlyd, forsto Borge at noe alvorlig var i gjære. Det var ubehagelig og vondt for den mangeårige NRK-traveren.

- NRK er kjent for iblant å ha tvilsom personalpolitikk, sier Borge.

- Bare positive tilbakemeldinger Det er ikke bare måten det ble gjort på som får Borge til å reagere, men også det faktum at NRK-ledelsen ønsket å bytte programleder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det har vært veldig morsomt å lage «20 spørsmål», og jeg har bare fått positive tilbakemeldinger gjennom alle de åtte åra, sier Borge.

Han føler eierskap til programmet, og synes det er uforståelig at han bare blir fratatt posten, og at den blir gitt til noe annen.

- Jeg visste ikke at det gikk an bare å forsyne seg av andre program. Skulle jeg bare overtatt jobben til Jon Almaas i «Nytt på nytt», fordi jeg liker konseptet og kunne tenke meg jobben, spør Borge.

Fornyelse og revitalisering NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen sier til Dagbladet at utskiftningen ikke handlet om Borges kvaliteter som programleder.  

- Alle våre programmer, både på radio og tv, trenger fornyelse og revitalisering av og til. Knut hadde sittet som programleder for «20 spørsmål» i åtte år, det er veldig lenge. Vi ønsket å gjøre en endring for å fornye programmet, sier han.

Halvorsen kjenner seg ikke igjen i anklagen om at NRK til tider har tvilsom personalpolitikk. Han mener han har hatt en god kommunikasjon med Borge i prosessen med å avskjedige ham.

- Vi har gitt Knut begrunnelsen for avgjørelsen, men han er sannsynligvis ikke enig. Det trenger ikke bety at vi har hatt dårlig kommunikasjon, sier han.

- Medieskapte reaksjoner Underholdningsdirektøren avkrefter at Borge fikk sparken per sms.

- Det er på ingen måte snakk om noen oppsigelse på sms. Det var en møteinnkalling, noe som ikke er uvanlig i 2012. På møtet fikk han en ordentlig begrunnelse og han fikk si sitt. Vi var uenig, men sånn ble det nå.

Flere seere har i dag reagert på at Borge fikk sparken, og det har stormet i sosiale medier. Halvorsen mener reaksjonene som kommer til uttrykk i dag er medieskapte.

- TRENGTE FORNYELSE: NRKs underholdningsdirektør Charlo Halvorsen (t.h.) sier at utskiftningen ikke handlet om Borges kvaliteter som programleder. Her er han fotografert sammen med Fredrik Skavlan under Aschehougs hagefest. Foto: Stella Pictures
- TRENGTE FORNYELSE: NRKs underholdningsdirektør Charlo Halvorsen (t.h.) sier at utskiftningen ikke handlet om Borges kvaliteter som programleder. Her er han fotografert sammen med Fredrik Skavlan under Aschehougs hagefest. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Vi har ikke fått mange tilbakemeldinger på dette. Det har vært veldig få reaksjoner på de første sendingene Trond-Viggo har hatt. De tilbakemeldingene vi får i dag, er medieskapte. Det er naturligvis ikke aktuelt å gjøre endringer på beslutningen vi har gjort. Vi mener den er riktig, sier han. 

Beholder «Bluesasylet»-jobb Borge har ikke snakket med Trond-Viggo Torgersen, som overtarer jobben hans.

Torgersen har vært med i «20 spørsmål»-redaksjonen, sammen med blant andre Kari Slaatsveen og Finn Bjelke.

Knut Borge beholder jobben som programleder for «Bluesasylet», som han har sammen med Knut Reiersrud, og «Studio Sokrates» i NRK P2.

OVERTOK ETTER BORGE: Trond-Viggo Torgersen har vært programleder for «20 spørsmål» siden august i år. Foto: Eirik Helland Urke
OVERTOK ETTER BORGE: Trond-Viggo Torgersen har vært programleder for «20 spørsmål» siden august i år. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer