Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det kommer en raptus i kroppen

Vi fulgte Lukestar-Truls gjennom Bylarm-natta.

BYLARM (Dagbladet.no):

- Har du lest LEST det Enslaved skriver om GramArt? Høhøhø! Det er skikkelig metalhumor, ass.

Backstageområdet på Fabrikken ser ikke så ille ut som man kanskje skulle tro. Riktignok ligger det Liedl-pils, jakker, bandutstyr og halvspiste brødskiver i en salig haug på bordet, men det er tross alt Bylarms første dag og Oslo-bandet Lukestar er andre band ut av garderoben.

Vokalist Truls Heggero (26) skriver setliste til den første av to konserter han skal falsettsynge seg gjennom denne Bylarmkvelden.

Halv ni skal han spille det Dagbladet, under plateslippet av albumet «Lake Toba», kalte «glinsende popmelodier pakket inn i et tilsynelatende mildt eksentrisk, egenrådig og skrukkete indiepapir og surret inn i et pastellfarget hardcoregavebånd» med Lukestar på Fabrikken.

Deretter skal han haste bort til DogA, hvor det ifølge planen skal bli kjernekarpop med elleve mann sterke Truls and the Trees.

Ikke akkurat optimalt for stemmen, men skitt au.

Setlista, som er en av uhorvelig mange som skal skrives denne kvelden, føres på en av pamflettene til artistfagforeningen Gramart, der Enslaved altså hevder at de ikke «signerere så mye som et julekort uten å konsultere GramArt først».

Lukestar er nominert til StatoilHydro-stipendet. Foto: Eirik Helland Urke
Lukestar er nominert til StatoilHydro-stipendet. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Velkommen til norsk platebransje.

Lukestar er et av ti band som er nominert til StatoilHydros talentstipend på 800 000 kroner. Juryformann er Magne Furuholmen. Truls tror ikke de vinner. De konkurrerer tross alt med mer etablerte størrelser som Serena Maneesh, The Lionheart Brothers og Madcon. Men HVIS de stikker av med potten, blir det tur på Kjelsås/Årvoll/Bodø-bandet.

- Vi skal reise til alle de landene vi har platekontrakt. Malaysia, Japan og USA. Vi blir et mye bedre band å gi ut hvis vi også kan turnere, sier Truls.

Han får støtte av bandmedlem Marius Ergo.

- Vi håper selvfølgelig at Magne Furuholmen kommer, hvis jeg ser han skal jeg blunke litt ekstra, mener Marius.

Lukestar ble dannet etter at Yngve Hilmo klarte å omvende Truls fra fotballgutt til gitarist for tolv år siden. Det vil si, først dannet de bandet Lukewarm, men valgte å skifte navn da de bestemte seg for å satse. Lukewarm betyr tross alt lunken.

Nå er ikke en gang ølen lunken. Lukestar synes det er litt rart med konsert så tidlig på dagen. Fem minutter før de skal på scenen drikker de fortsatt Liedl-øl. Klokka er fem på halv ni.

-Normalt pleier vi å spille rundt midnatt, nå er det et litt mer edruelig opplegg, sier Truls.

Han gir stemmen en sveip. Det er falsetten og låtskrivingen til Truls som har gjort Lukestar/Truls and The Trees til en av årets største Bylarm-hyper og som har fått musikknettsiden Pitchforkmedia interessert. En Truls and The Trees-anmeldelse er visstnok rett rundt hjørnet.

Selv er ikke Truls helt sikker på hvordan stemmen ble så lys.

- Det er litt tilfeldig hvordan den ble til, egentlig. Men nå føler at jeg har funnet en stemme. Det er naturlig for meg å synge lyst. Det er et leie jeg liker, og det leiet jeg føler jeg kan skrive låter i. Likevel er jeg selv mer inspirert av folk med vanlig mørk stemme, sier Truls.

Han trenger ro til å skrive låter. Trenger å sette seg ned, høre på gamle plater. Tenke på Guided By Voices.

- Da kan det komme en raptus i kroppen, forklarer Truls.

- Og så kommer låtene.

Resten av bandet varmer opp ved å hoppe opp og ned og rope: «Lang intro! Lang intro!», før de løper opp på scenen.

- Det er koselig å være her, sier Truls til salen og Magne Furuholmen.

Siden det er Bylarm blir både introen og settet kort.

En halvt time senere tror Truls han er fornøyd med konserten. Vanskelig å si sånn rett etterpå. Han er ihvertfall svett.

Det er i timen mellom Lukestar og Truls and The Trees-konserten at man virkelig skjønner hvorfor Truls er Oslo-scenen favorittmann om dagen. Han omringes av klemmere. Hvert femte minutter kommer det folk bort for å få klem, chatte og diskutere hvordan man skal få bukt med pengeproblemer.

- Truls er litt treig, hvisker Marius.

Det tar en halvtime å klemme seg gjennom de 300 meterene fra Fabrikken til DogA.

Det er ganske stor forskjell på Lukestar og The Trees. For det første har The Trees mer harmoniske klær på seg. For det andre involverer The Trees mindre vokalakrobatikk.

Og der Lukestars låter blir til på øving, begynte Truls & The Trees som det kassegitabaserte soloprosjektet til Truls. Han ville ha mest mulig folk i studio da «Ailanthus» ble spilt inn, og deretter mest mulig folk på scenen under konserter.

- Er det galt å si at Lukestar er litt mer fokusert enn Truls and The Trees, spør Marius.

- Njaei, sier Truls.

- Lukestar har jo en plan som går over flere år. Trærne er mer som en skoleutflukt, mener han.

Mens Truls rigger til utstyret kommer det flere folk bort for å få klem. Under settet ryker gitarampen. Skitt au. Truls stresser ikke.

- Stressa? Neei, ikke så veldig. Det blir verre på lørdag, da skal jeg spiller fire konserter, sier Truls.

Truls Heggero er kanskje Bylarms mest hardtarbeidende musiker.
Marius Ergo spiller hardt.
Også lydmann Jonas skal ha setliste.
Setliste må man ha.
Truls and The Trees er som en skoleutflukt, mener Truls Heggero.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media