DØDE I NATT:  Henning Mankells forfatterskap fikk sitt punktum i dag - men minst to bøker fra hans hånd kommer senere. - Han skrev bestandig, så det kan være enda mer som vi ikke vet om nå, sier hans norske forlegger, Cathrine Bakke Bolin i Gyldendal forlag. Foto: Thomas Rasmus Skaug
DØDE I NATT: Henning Mankells forfatterskap fikk sitt punktum i dag - men minst to bøker fra hans hånd kommer senere. - Han skrev bestandig, så det kan være enda mer som vi ikke vet om nå, sier hans norske forlegger, Cathrine Bakke Bolin i Gyldendal forlag. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Det kommer flere Henning Mankell-bøker etter hans død

- Han skrev bestandig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det sier Cathrine Bakke Bolin, sjefredaktør i Gyldendal forlag, som er Henning Mankells norske forlegger:

- Vi har akkurat fått oversatt boka «Kvikksand», der han skriver om kampen mot kreften.

Hans bortgang blir omtalt som et stort tap.

To bøker klare Hun kan ikke si når denne blir utgitt, men boka står ikke på høstens utgivelseseplaner og er mest sannsynlig ventet til våren 2016. Om dødsfallet forandrer på dette, kan ikke Bolin, som akkurat fikk dødsbudskapet, si noe om nå.

- Voksenromanen «Svenske gummistøvler» er gitt ut i hjemlandet, og vil komme i norsk utgave neste år, sier Bolin.

- Om han har flere manus liggende, vet jeg ikke noe om. Har forsøkt å få tak i hans forlegger, Anneli Høyer, i Danmark. Det var hun som akkurat har informert om at Mankell døde i natt. Men han skrev jo alltid, så det kan godt være at det fins flere bokmanus, sier hun.

Måtte avlyse Henning Mankell sloss i flere år mot kreften. Han er mest kjent for kriminalbøkene om Kurt Wallander, som er blitt filmet og vist i en rekke land i hele verden.

- Jeg var på bokmesse i Gøteborg forrige uke. Der skulle Mankell ha vært, men han måtte avlyse. Han har jo vært syk lenge, og jeg opplevde at det sto dårlig til, sier Bolin.

- En stor forfatter Hans norske forlegger beskriver Henning Mankell som en kraftfull forfatter med et sterkt engasjement og stort hjerte. Hun framholder hans bankende hjerte for de svake i samfunnet og verden.

- Vi har vært så heldig å få arbeide med ham fra første Walander-utgivelse, «Morder uten ansikt», i 1991.

- Han er bærer av en tradsjon vi kjenner fra forfatterparet Sjöwall og Wahlöö - en krimtradisjon der han belyser og setter søkelys på viktige sider i samfunnet. Henning Mankell var en stor stilist som nådde lang utover Skandinavias grenser, sier Bolin.

Et skandinavisk fyrtårn - Han var et referansenavn i utlandet for nordisk krim, og han var en stor og kjent forfatter - ikke bare i Skandinavia, men i hele verden.

For tre å siden fikk han æresutnevnelsen «Den gyllene revolver» i regi av Rivertonprisen, sier Bolin.

- Hans sykdom var kjent, men dødsbudskapet har akkurat nådd oss. Med Henning Mankells død  har en stor og varm forfatter gått bort, sier Bolin, som synes dette er veldig trist.
 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer