- Det kommer for mange norske filmer i 2011

Direktøren i Norsk filminstitutt synes altfor mange norske filmer har kinopremiere neste år.

HAR PREMIERE I 2011: «Hjelp, vi er i filmbransjen» med blant andre Odd-Magnus Williamson og Triana Iglesias har premiere på norske kinoer i august til neste år. Foto: Richard Eriksen/Tappeluft Pictures
HAR PREMIERE I 2011: «Hjelp, vi er i filmbransjen» med blant andre Odd-Magnus Williamson og Triana Iglesias har premiere på norske kinoer i august til neste år. Foto: Richard Eriksen/Tappeluft PicturesVis mer

(Dagbladet): I går brakte Dagbladet deg oversikten over alle norske filmer som har kinopremiere neste år. Listen innebefatter hele 36 filmer, noe som vil gjøre 2011 til et rekordår for norsk film på kino.

Nina Refseth mener det er en produksjonsnivå som ikke kan opprettholdes.

- Tallet for norske kinopremierer i 2011 er altfor høyt, sier Refseth til Dagbladet.

Refseth mener imidlertid at premieretallet vil bli noe lavere, og viser til inneværende år hvor 30 filmer ble varslet, men bare 26 av dem ble oppført på norske kinoer.

- Ut fra erfaring vil vi se at noen av filmene faller bort. Noen vil ikke bli ferdige, og andre vil falle bort på grunn av manglende finansiering, men vi vil uansett se en betydelig økning neste år. Jeg mener det kommer for mange norske filmer i 2011.

FOR MANGE: Direktør i Norsk filminstitutt, Nina Refseth, mener tallet på norske kinopremierer i 2011 er for høyt.

Foto: Adrian Øhrn Johansen
FOR MANGE: Direktør i Norsk filminstitutt, Nina Refseth, mener tallet på norske kinopremierer i 2011 er for høyt. Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer

Generalsekretær i Norske Film- og TV-produsenters forening, Leif Holst Jensen, deler Refseths bekymring og mener at enkeltfilmer kan drukne i den voldsomme filmmassen.

Ødelegger for hverandre - Økonomien i produksjonsselskapene er allerede hardt presset, og noen kan risikere å bli skvist ut, advarer han.

Holst Jensen har imidlertid tro på at antallet filmer vil balansere seg med åra som kommer. Han er opptatt av å presisere at det er mange ulike filmer som nå blir satt opp på kino.

- Det er forskjell på en «Elias»- «NOKAS»- og dokumentarfilm. Vi er opptatt av at det skal være mangfold på kinoen, understreker Holst Jensen.

Produksjonsselskapet Motlys har produsert tre av filmene som er oppsatt med kinopremiere neste år, «Jeg reiser alene», «Oslo, 31. august» og «Få meg på, for faen». Produsent Yngve Sæther mener det er bra for publikum at det kommer mange norske filmer, men understreker at det helhetlig sett ikke er gunstig.

- Med 36 norske filmer på kino blir det «survival of the fittest», og mange filmer vil nok ende opp med å gå kort tid.

- Noen vil gå på en smell Sæther mener samtidig at økningen av filmer kan føre til at publikum vil se mer norsk film på kino, og synes det er positivt at markedet selv kan være med på å bestemme hvilke filmer som er gode. Han mener det er vanskelig å spå hvilke produksjonsselskaper som kommer til å slite når det nå blir flere om beinet.

HÅPER PÅ OVERRASKELSE: Yngve Sæther i produksjonsselskapet Motlys håper en av de mindre filmene slår an hos det norske kinopublikummet.

Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
HÅPER PÅ OVERRASKELSE: Yngve Sæther i produksjonsselskapet Motlys håper en av de mindre filmene slår an hos det norske kinopublikummet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

- Mye kommer an på hvordan filmene er produsert og finansiert. Mange belager seg på at filmen skal gå godt på kino, og gjør den ikke det, kan det godt hende noen selskaper vil gå på en smell, sier Sæther.

Han mener mangfoldet av filmer åpner opp for at små og gode produksjoner kan lykkes.

- Jeg håper jo på at en film med liten produksjon vil overraske og slå an blant publikum. Med så mange filmer er det gode muligheter for det. For eksempel var det mange som mente at Mongoland i sin tid ikke hadde noe på kino å gjøre, men den ble jo en stor suksess. Derfor er det bra sjansen er til stede for de mindre produksjonsselskapene å få filmene sine på kino.

BEKYMRET: Generalsekretær i Norske Film- og TV-produsenters forening, Leif Holst Jensen, er bekymret for at enkeltfilmer kan drukne i den voldsomme filmmassen.

Foto: Tom Martinsen
BEKYMRET: Generalsekretær i Norske Film- og TV-produsenters forening, Leif Holst Jensen, er bekymret for at enkeltfilmer kan drukne i den voldsomme filmmassen. Foto: Tom Martinsen Vis mer