- Det kommer i alle fall til å bli komplisert

Martin Freeman om forholdet mellom Dr. Watson og Sherlock Holmes i 3. sesong av Sherlock - som starter i kveld.


Den tredje og for mange svært etterlengtede sesongen av den britiske tv-serien «Sherlock» startet på BBC første nytttårsdag, og sendes på NRK1 i kveld, i beste detektimetid.

Sesongstarten på BBC hadde svimlende ni millioner seere.

Se flere bilder fra sesong tre her.

- Det kommer ihvertfall til å bli komplisert, sier Martin Freeman som spiller Sherlock Holmes' bestevenn, Doktor John Watson, på telefon fra innspillingen av 3. sesong i Cardiff.

Intervjuet ble gjort i fjor.

Over 200 filmer Den første historien om den britiske detektiven Sherlock ble skrevet av forfatter og lege Sir Arthur Conan Doyle i 1887. Siden den gang har det blitt laget mer enn 200 filmer med Sherlock i hovedrollen.

BBC-serien er en av de moderne variantene. Sherlock bruker røykeplaster framfor å ty til pipe. Høyteknologisk utstyr erstatter manuelle metoder. Tempoet er høyere og klippingen kjappere. Men det er fortsatt Sherlock Holmes, presiserer hjernene bak serien, Steven Moffat og Mark Gatiss, som begge er svorne fans av Doyles bøker.

- Vi diskuterte heftig i startfasen for å finne ut hva som gjør Sherlock spesiell i den moderne verden, og hva som skiller ham fra etterforskere i andre krimserier, som for eksempel CSI, sier Steven Moffat.

KOMPLISERT: Forholdet mellom de to bestevennene Dr. Watson (Martin Freeman) og Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) forklarte de to skuespillerne da Dagbladet snakket med dem i fjor. Foto: BBC
KOMPLISERT: Forholdet mellom de to bestevennene Dr. Watson (Martin Freeman) og Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) forklarte de to skuespillerne da Dagbladet snakket med dem i fjor. Foto: BBC Vis mer

- Det vi kom fram til, er at Sherlock fortsatt er ekstraordinær. Han er den smarteste mannen i rommet, og kan tolke spor på en helt unik måte, svarer Mark Gatiss.

I tillegg til dette har de to serieskaperne lagt vekt på å formidle vennskapet mellom Watson og Sherlock.

- Det er det beste vennskapet i verden, sier Moffat.

Vennskap på prøve Men i sesong tre settes vennskapet på prøve. Det starter allerede i siste episode av sesong to. Sherlock står på kanten av stupet, nærmere bestemt på et tak rett ved St. Paul's katedralen i London. Han ringer sin beste venn.

- Hvor er du? spør Watson fortvilet. Han snur seg og ser sin suicidale venn vakle.

- Bli hvor du er, insisterer Sherlock. De rekker armene mot hverandre. Sherlock kaster telefonen og lar seg selv falle flere etasjer før han treffer asfalten og blir liggende livløs i en blodpøl.

Watson går i terapi. Han aksepterer etter hvert at hans beste venn er død, men er så langt nede at han tror det er umulig å komme ut av depresjonen. Så blir han forelsket. Følelsene blir så sterke at de ender i bryllup.

Og mens alt dette skjer er Sherlock i live.

BEHIND THE SCENES: Benedict Cumberbatch er blitt en av Englands hotteste skuespillere etter suksessen med Sherlock. Foto: BBC
BEHIND THE SCENES: Benedict Cumberbatch er blitt en av Englands hotteste skuespillere etter suksessen med Sherlock. Foto: BBC Vis mer

- Jeg kan ikke fortelle akkurat hvordan han reagerer på bryllupet, men du kan jo nesten tenke deg til det. Sherlock og Watson har et helt spesielt bånd, sier Freeman.

- En stabiliserende faktor Benjamin Cumberbatch (som spiller Sherlock) beskriver Watson som en stabiliserende faktor i Sherlocks liv.

- Han klarer seg ikke så bra uten Watson, og det kommer definitivt til å vise seg i sesong tre. Det er Watson som gjør Sherlock menneskelig. Sherlocks største problem er at han ikke takler menneskelige relasjoner. Watson hjelper han med det sosiale, som også er en viktig del av jobben som detektiv, sier Cumberbatch.

Samtidig er det vennskapet mellom dem som gjør Sherlock svak. Han blir sårbar ved å knytte seg til Watson.

- Sherlock har bestemt seg for å gjøre noe ekstraordinært med livet sitt, og tror derfor han må unngå relasjoner til andre. Han klarer langt på vei å ignorere følelsesmessige reaksjoner. Det er ikke hans stil å sette seg ned på en stein i vannkanten for å tenke på hvor mye han savner et annet menneske, sier Cumberbatch.

TAR REGI:Martin Freeman får instruksjoner underveis i innspillinga, som foregikk i fjor vår. Foto: BBC
TAR REGI:Martin Freeman får instruksjoner underveis i innspillinga, som foregikk i fjor vår. Foto: BBC Vis mer