Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Aleksander Schau:

- Det kommer mer sprengstoff. Direktører tror de sitter trygt på toppen, det gjør de ikke

Programleder og varsler Aleksander Schau er nominert til «Årets navn 2017». Han forteller Dagbladet at kampen ikke er over, det kommer nye historier om seksuell trakassering.

- IKKE OVER: Aleksander Schau har fått høre om nye og alvorlige episoder etter at han først twitret om seksuell trakassering i mediebransjen. Det er fremdeles mye som skal ryddes opp i, varsler han. Foto: Frank Karlsen
- IKKE OVER: Aleksander Schau har fått høre om nye og alvorlige episoder etter at han først twitret om seksuell trakassering i mediebransjen. Det er fremdeles mye som skal ryddes opp i, varsler han. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg håper det blir hyggeligere å gå på julebord i år, og at idiotene der ute tenker seg om ti ganger før de begynner å klå på kollegaer, sier radioprogramleder i NRK og #metoo-aktivist, Aleksander Schau, om effekten av den alvorstunge oppgaven han startet 11. november.

Høstens mest omtalte, men minst siterte varsler fortalte da rystende historier om ukultur, seksuell trakassering og overgrep i norsk mediebransje. I kjølvannet har norsk media- og kulturliv fått en høyst fortjent kalddusj.

Derfor har Dagbladet nominert Schau til prisen «Årets navn 2017».

- Hyggelig med nominasjon

«Han satte fart på #metoo-debatten gjennom å dele historier om seksuelle overgrep og trakassering av kvinner i norsk mediebransje. Hans engasjement bidro til at mediene rettet søkelys mot ukultur og dårlig lederskap i egen bransje.», begrunner juryen.

- Det er veldig hyggelig, men samtidig rart. Jeg har aldri vært nominert til noe som helst tidligere, sier Schau, før han insisterer på at dette intervjuet ikke skal handle om ham, men om saken, og om de talløse ofrene for seksuell trakassering.

Avgi din stemme i bunnen av saken.

Schau har i etterkant av varslingen fått høre om nye og alvorlige episoder.

Både gamle og nye opplysninger kommer fra dem som selv har opplevd overgrep og trakassering, sier han, det er ikke «utelivssladder». Det er spesielt en ting Schau ikke kan få sagt nok:

– Folk må varsle! Det er veldig viktig. Selv om du tror at det du har opplevd ikke er nok til en sak, kan det bli en del av noe større. Forteller 20 andre om det samme som deg, blir det et mønster, sier Schau.

– Det kommer mer

Konsekvensene av de 24 mye omtalte twittermeldingene han forfattet, er udiskutabel. Ukultur ved hans tidligere arbeidsplass, TV 2, er eksponert, makt- og trakasseringsdebatten har rast og nye omfattende varslingsrutiner på arbeidsplasser landet over er innført.

Et nasjonalt oppgjør med seksuell trakassering er altså godt i gang, også i Norge, men #metoo-kampen er ikke over, forklarer 43-åringen.

- Det er mye som skal ryddes opp i, og mange bed som skal lukes. Dem som tror at de slapp unna i første runde og kan sove godt, de tar feil, sier Schau.

Det er tydelig at Norge må forberede seg på flere vonde historier fra arbeidslivet.

- Det gjenstår mye sprengstoff, og noe vil muligens allerede komme før jul. Folk tror at episodene bare omfatter «kjendiser», men nei. Dette gjelder også mennesker med makt som folk aldri har hørt om. Dette skjer på direktørnivå i masse norske bedrifter. De kan tro at sitter trygt på toppen, men det gjør de ikke, sier Schau.

Skryter av TV 2

NRK-profilen tror en eventuell «Årets navn»-tittel kan bidra positivt til metoo-bevegelsen, ved at det blir lettere å varsle.

– Varslingsrutiner er totalt forandret ved mange arbeidsplasser, og det er kjempebra. Ta eksempelvis TV 2, de har gjort store strukturelle endringer og det skal de ha skryt for, for de kan ikke skryte av det selv, sier Schau.

I høst ble det avslørt at TV 2 har lidd under en ukultur gjennom flere år, særlig i sportsredaksjonen. Flere ansatte har fått sparken etter grove trakasseringsepisoder de siste ti åra, og det ble kjent at redaktør Vegard Jansen Hagen ventet over ett år med å ta affære etter han ble informert om alvorlige hendelser mot en kvinnelig ansatt.

I tillegg gikk sportsprofil Davy Wathne av forrige uke etter flere anklager om sexistisk og trakasserende oppførsel. Dagbladet kunne fortelle at det var nettopp nye rutiner innført i etterkant av Schaus meldinger som sørget for at flere i TV 2 varslet om Wathnes oppførsel.

GLAD FOR ENDRING:Aleksander Schau er glad for at flere bedrifter, blant dem TV2, har tatt tak i varslingsrutinene sine. Foto: Frank Karlsen
GLAD FOR ENDRING:Aleksander Schau er glad for at flere bedrifter, blant dem TV2, har tatt tak i varslingsrutinene sine. Foto: Frank Karlsen Vis mer

– Utløste mye bra

– Hva slags vurderinger gjorde du om eventuell belastning som ville komme din vei?

– Slikt er jeg veldig dårlig på å vurdere. Jeg regnet med noe mas selvfølgelig, og det ble det, men hvor mye det skulle utløse av bra ting så jeg ikke for meg. Man veier for og imot, for det er jo ikke risikofritt, men det er verdt det, sier Schau.

Det var kvelden lørdag 11. november han fikk nok. Schau satt hjemme aleine med bikkjene og kjente på dårlig samvittighet. Han visste for mye til å holde kjeft.

– Alt jeg var klar over gnagde i meg, og jeg hadde god tid til å kjenne på samvittigheten den kvelden. Den dagen man dør så er det over, og da er det greit å forlate butikken ferdigvaska, sier Schau om opprullingen han satte i gang.

– Må få konsekvenser

Han håper på sikt at metoo-bevegelsen fører til at Norge også tar fatt politisk for å bekjempe ukultur som gir utslag i seksuell trakassering og overgrep.

– Opplæring om at seksuell trakassering er galt må tydeligvis innføres i barneskolen. Det høres rart ut at folk må læres opp, men det å tafse, blotte seg og å vifte med kjønnsorgan, det ikke er greit.

For å hindre slik oppførsel må den også straffes, mener Schau.

– Oppfører man seg forferdelig mot noen må det få konsekvenser. Døtrene våre skal ut i arbeidslivet, og at de skal måtte oppleve slikt er grusomt å tenke på. Jeg håper mange har dårlig samvittighet. Dersom noen føler seg mistenkeliggjort får de bare tåle det. Det sitter voldtektsofre rundt om i landet, da klarer man å kjenne på mistanke et par uker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!