BOKAKTUELL: Christer Falck har lagt plateselskapet på hylla og satser nå på bøker om musikk. I november kommer en bokserie viet Norges 10 beste album gjennom tidene. Foto: Lars Eivind Bones
BOKAKTUELL: Christer Falck har lagt plateselskapet på hylla og satser nå på bøker om musikk. I november kommer en bokserie viet Norges 10 beste album gjennom tidene. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- Det kommer til å bli bråk

Christer Falck vil gjerne dø uten å bare være husket som fyren som ga ut «My Boobs Are OK». Derfor gir han ut en bokserie viet Norges beste album.

Den 11. november avsluttes Morgenbladets kåring av de 100 beste norske albumene gjennom tidene, der 100 norske artister har stemt fram de skivene som står deres hjerter nærmest.

Samme dag som det avsløres hvilke norske album som okkuperer de ti gjeveste plassene i kåringen, gir «Robinson»-programleder og forlegger Christer Falck ut en bokserie der hvert av de 10 øverste albumene på Topp 100-lista er viet sin egen bok.

Bryter hegemoniet Og Falck lover bråk når hele kåringen er offentliggjort.

- Det er en 3-4 plater på topp 10-lista som aldri har vært med når andre har lagd slike lister tidligere. Det kommer til å bli bråk. Anmeldere har jo hatt hegemoni på å lage slike lister før, og jeg tror ikke de synes det er så kult at musikerne presenterer sin egen liste over hva de synes er best. Det er jo en utbredt tanke i journalistmiljøer at musikere ikke har peiling på andres musikk, forteller Falck til Dagbladet.

Blant de ti forfatterne han har fått med på laget, som skal skrive hver som bok omhandlende hvert sitt album, finner man blant annet Frodre Grytten og Yngve Knausgård. Sistnevnte er broren til «Min Kamp»-forfatter Karl Ove Knausgård.

Bøkene vil blant annet inneholde personlige anekdoter, veien fram til plata, prosessen i studio og tekstanalyser.

Etter at de ti første bøkene er utgitt, har Falck planlagt flere bøker i en serie inspirert av det engelske forlaget Continuums «33 1/3»-serie. Her kommer han ikke bare til å velge ut trygge, kommersielle plater å lage bok av, men også sær folkemusikk, black metal - ja, hele spennet.

- Jeg har alltid horet meg på noen utgivelser for å subsidiere de mer smale utgivelsene. Jeg vil gjerne dø uten å bare være husket som fyren som ga ut «My Boobs Are OK», sier Falck.

Skriver ikke selv I tillegg kommer han med samleboka «Morgenbladet Topp 100» som blant annet presenterer alle de 100 albumene i kåringen, alle artistenes topp 10-lister og et essay skrevet til hvert av albumene.

Falck har imidlertid holdt seg unna essayskrivingen. Det har han overlatt til folk som Knut Schreiner, Jan Eggum, Johan Harstad og Tommy Olsson.

- Jeg kunne kanskje skrevet et helt greit essay om Bendik Hofset eller Anja Garbarek, men jeg tør ikke skrive. Ikke noe morsomt når jeg vet at mitt hadde blitt det dårligste.