NAIVT: Ideen om kontanter som sikkerhet, er ideen om at vi kan bruke hester hvis bensinforsyningen stopper, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem
NAIVT: Ideen om kontanter som sikkerhet, er ideen om at vi kan bruke hester hvis bensinforsyningen stopper, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Bjørn LangsemVis mer

Det kontantløse samfunnet kommer

Allerede i dag går 95 prosent av husholdningens betalinger digitalt.

I sin kronikk i Dagbladet 4. oktober sier Thomas Bjørnsen at han er bekymret for datasikkerheten ved overgangen til et kontantfritt samfunn. Han mener det er interessant at undertegnede går ut med dette ønsket, bare måneder etter at nettsidene til PayPal og Visa ble tatt ned.

Men han burde kanskje ha lest vår rapport først? Den er bakgrunnen til at dette er et tema nå. I «Et kontantfritt Norge om 10 år» legger vi stor vekt nettopp på betydningen av bedre datasikkerhet. Ikke bare for å møte en kontantfri verden, men også for å takle de utfordringer vi har i dag.

Vi er sikre på at Norge vil bli kontantfritt uansett hva vi gjør. Allerede i dag går 95 prosent av husholdningens betalinger digitalt, og selvfølgelig 100 prosent av betalingene mellom bedrifter. Det vi ønsker er en planlagt og styrt overgang til et kontantfritt samfunn, og ikke en tilfeldig utvikling som nå. Det vil kreve bedre innsats nettopp på sikkerhet, i tele- og datasystemer, og ikke minst, i kraftforsyningen.

Bjørnsen bruker kontanter og ser åpenbart det som en sikkerhet mot at verden slik vi kjenner den i dag skal bryte sammen. Han er redd for at økt solaktivitet skal ødelegge betalingssystemene.

ARTIKKELFORFATTER: Kai A. Olsen er professor i informatikk ved Høgskolen i Molde og Universitetet i Bergen.
ARTIKKELFORFATTER: Kai A. Olsen er professor i informatikk ved Høgskolen i Molde og Universitetet i Bergen. Vis mer

Det er nok mer sannsynlig at en gravemaskinfører på Kløfta skal kappe en viktig kabel eller at en storm på Vestlandet skal ta ned strømforsyningen til Bergen. Vi har hatt mange eksempler på slike hendelser. Derfor må vi bygge sikrere systemer nå.

Inntil vi får til det, vil ikke Bjørnsen ha mye bruk for sine kontanter om strømmen blir borte. Da går ikke engang døra til butikken opp. Ideen om kontanter som sikkerhet, er ideen om at vi kan bruke hester hvis bensinforsyningen stopper.

I snitt har vel hver og en av oss noen hundre kroner i lommeboka. Hvor lenge holder det om betalingssystemene ikke fungerer? Du kan ikke gå i banken for de er også avhengig av at datasystemene for å la deg ta ut kontanter. Vi skulle tro at de færreste arbeidsgivere kan gi deg lønn i kontanter (kanskje med unntak av de som betaler svart?).

Det vi ønsker er bedre, sikrere men samtidig også enklere betalingsløsninger. I rapporten har vi gitt mange eksempler på at det er mulig.

ARTIKKELFORFATTER: Kjetil Staalesen er spesialrådgiver i Finansforbundet.
ARTIKKELFORFATTER: Kjetil Staalesen er spesialrådgiver i Finansforbundet. Vis mer

På tross av sin frykt for solstormer og strømbrudd, har Bjørnsen tro på Bitcoins, en av mange alternative elektroniske «valutaer», som han mener kan brukes som gull og sølv. Slike systemer er nevnt i vår rapport. Men alternativene er også avhengig av at datasystemene, datanettene og strømforsyningen fungerer.

Han mener at kriminelle kan bruke slike systemer uten kontroll av myndighetene. Men det kan de også gjøre ved å bruke peruanske pesos i dag. Likevel er altså norske kontanter våre kriminelles foretrukne valuta. Dette mener vi Norge kan og bør gjøre noe med.

Bjørnsen har rett i en ting, noe som vi også presiserer i rapporten: Om vi ikke tar overgangen til et digitalt betalingssystem alvorlig kan alternativer valutaer, alt fra Facebook credits til «penger» plassert i spillsystemer, kunne få betydning også i Norge. Dette er et framtidsbilde vi bør på alvor.