Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det korte perspektivet

Er vi blitt en gjeng korttenkte egoister? Det har Fredags Kjartan Brügger Bjånesøy en mistanke om.

Si din mening

AV OG TIL DUKKER

det opp lukter som framkaller minner fra egen oppvekst. Det kan være gummilukta fra en Star Wars-figur, nabofamiliens innrøykte stue, eller kamferlukta fra mormors veske. For ikke lenge siden kom en svunnen lukt tilbake. Det var fra en liten gutts badehette i en gymbag som lukta klor. Den fikk meg til å huske på de ukentlige svømmetimene, og ikke minst hvor godt matpakken smakte etterpå. For mange er klorsmitta badehetter i dag en fremmed lukt. Norge rundt står svømmebasseng tomme for vann. Det finnes ikke penger til drift. Norsk Svømmeforbund anslår nå at en fjerdedel av det norske folk ikke kan svømme.

Det er ikke mindre enn en stor skandale.

FORRIGE UKE VAR

den svenske regissøren og forfatteren Roy Andersson i Oslo for å snakke om boka «Vår tids redsel for alvor». Boka kom ut i Sverige i 1995, og er nå endelig kommet på norsk. Roy Andersson hevder at vi i dag har en redsel for alvor som likner rusmisbrukerens redsel for å bli edru. Som et bilde på tida vi lever i bruker han stengte svømmehaller. Som et symbol på det korte perspektivet og det nihilistiske mennesket med total mangel på visjoner.

Å FÅ EN HEL NASJON

svømmedyktig er et resultat av mangeårig og tålmodig arbeid. Det krever visjoner. Å stenge svømmebasseng, eller gi slipp på målet om en svømmedyktig nasjon «vitner om manglende evne til å sette pris på verdier av immateriell natur - slikt man ikke kan ta på eller umiddelbart omsette i kontanter», skriver Andersson. Hvem har skylda for elendigheten? Kommunepolitikere skylder på manglende bevilgninger fra staten, og staten sier at kommunene må klare seg sjøl.

Og i mellomtida drukner rundt 150 nordmenn i året.

FOR TO ÅR

siden traff jeg Roy Andersson i Stockholm like før den glitrende boka «Lyckad nedfrysning av Herr Moro», kom på norsk med tittelen «FRYS». Da brukte regissøren begrepet «godtykket» om det farlige trekket i samfunnsutviklingen.

- Godtykket er at man opptrer suverent, selv om man mangler kompetanse. Det er inkompetansens suverenitet. Alt i dag preges av det korte perspektivet, sa Andersson. Også den gangen snakket han om stengte svømmebasseng. Det stopper ikke der. Han refset filmfolk uten ambisjoner utover å tilpasse seg det kommersielle systemet. Og han forbannet mediebedrifter som tenker kortsiktig gevinst og spekulerer i stadig råere realityserier

- Man vinner penger for enhver pris. Uten ansvar, uten tilhørighet og uten fellesskap. Det er den smarteste og mest falske som vinner. Hvilke signaler sender da voksne ut til barna? spurte Andersson.

TANKEN OM DET

korte perspektivet kom i dobbel forstand da jeg zappet innom Temptation Island. En jente i liten bikini snakket ut før hun gikk i baren for å friste en av gutta til utroskap:

- I begynnelsen da jeg kom til øya var jeg veldig deppa. Men etter hvert gikk det mye bedre. I går hadde jeg en liten nedtur, men nå går det veldig bra igjen. Vi jentene er blitt godt kjent med og støtter hverandre. Guttene virker kjempekule, og jeg har fått venner for livet, sa hun.

DET VAR DAG

nummer to på øya.

Hun kunne i det minste svømme.

Artikkelforfatteren vikarierer som reportasjeleder i FREDAG.

<B>SVØMMEDYKTIG:</B> Men det er det på langt nær alle som er.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media