FYLLER GAPET:  Mahmona Khan har skrevet boka «Skitten snø», hvor handlingen er lagt til det norsk-pakistanske ungdomsmiljøet. - Som forfatter ser jeg at det er et stort gap når det gjelder kulturuttrykk fra minoritetsmiljø. Det er ingenting som representerer det nye Norge, sier Khan. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FYLLER GAPET: Mahmona Khan har skrevet boka «Skitten snø», hvor handlingen er lagt til det norsk-pakistanske ungdomsmiljøet. - Som forfatter ser jeg at det er et stort gap når det gjelder kulturuttrykk fra minoritetsmiljø. Det er ingenting som representerer det nye Norge, sier Khan. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Det koster mer å fortelle enn å ødelegge sitt eget liv

Mahmona Khan har skrevet bok om voldtekt i det norsk-pakistanske miljøet.

(Dagbladet): - Det ble en skremmende aktuell tematikk, sier Mahmona Khan (38) og ser nærmest brydd ut.

I disse dager kommer hennes første roman, «Skitten snø». Handlingen er lagt til det norsk-pakistanske ungdomsmiljøet på Grorud i Oslo, hvor Khan selv vokste opp. Boka handler om Sumera, som forelsker seg i Securitas-vakta Jamal. Han doper henne ned, og voldtar henne. Etterpå må hun leve med skammen.

- Det er tilfeldig at boka sammenfaller med voldtektsbølgen som herjer nå. Boka forsøker å si noe om hva en voldtekt kan gjøre med et menneske. Det er høy terskel for å anmelde voldtekt for ei norsk jente, som pakistansk må du i tillegg tenke på æren og ryktet til familien, sier Khan.

- Stort gap Tidligere har hun vært redaktør for «Utilslørt - Muslimske råtekster», som kom i vår, og skrevet dokumentaren «Tilbakeblikk - Da pakistanerne kom til Norge».

Khan startet på ungdomsromanen «Skitten snø» i 2009, etter å ha blitt inspirert av historier fra det norsk-pakistanske miljøet. Khan mener hun har skrevet en realistisk bok, og har et klart budskap med fortellingen.

- Jeg vet at konsekvensene for jentene i disse miljøene koster mye. Det koster mer å fortelle enn å ødelegge sitt eget liv. Jentene står i en svært vanskelig situasjon når de ikke har noen å fortelle til. Dermed har boka også en misjon. Det må skje noe med holdningene i disse miljøene, jentene skal ikke bli trukket i tvil om hvorfor de er blitt voldtatt, sier Khan.

Da Sumera står i en situasjon det er umulig å komme seg ut av, lager hun og venninnene en felle, som får fysiske konsekvenser for Jamal. Selv mener ikke Khan at man skal svare med vold, og oppfordrer til å anmelde alle tilfeller av voldtekt.

Khan er opptatt av at det kommer flere norsk-pakistanske stemmer på banen.

- Som forfatter ser jeg at det er et stort gap når det gjelder kulturuttrykk fra minoritetsmiljø. Det er ingenting som representerer det nye Norge. Det er viktig både for norsk-pakistanere og etnisk norske å få opp dette nivået, det kan være med på å nyansere og bygge bruer, sier Khan.

- Oppfylt drømmen Som barn fikk hun en ryggsykdom, som er blitt verre og verre med åra. I 2009 valgte hun å følge forfatterdrømmen - hun sa opp journalistjobben i LO-Aktuelt og startet med forfatterstudier.

- Tryggheten jeg hadde, gjorde at jeg ikke turte å ta fatt på nye, store utfordringer. Når jeg fikk vite av legen at sklerosen bare ble verre, følte jeg at det var nå eller aldri. De første månedene var jeg veldig deprimert, men så la jeg sykdommen bakerst i skuffen, og ble veldig handlingsmotivert, sier Khan og smiler.

Nå er hun svært glad for å kunne holde sin første skjønnlitterære roman mellom hendene.

- Det beste som har skjedd meg, er at jeg ble syk. Nå lever jeg drømmen min og har gitt ut bok, sier Khan og smiler.