Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Muskel- og skjelettlidelser:

Det koster oss 185 000 000 000,- årlig!

Både arbeidsgiverne og politikerne må komme på banen.

KOSTBART: Ifølge Helsedirektoratet koster muskel- og skjelettlidelser det norske samfunn 185 milliarder årlig. Det tilsvarer kr 70 000,- i snitt per arbeidsplass og ca. 14 prosent av statsbudsjettet. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
KOSTBART: Ifølge Helsedirektoratet koster muskel- og skjelettlidelser det norske samfunn 185 milliarder årlig. Det tilsvarer kr 70 000,- i snitt per arbeidsplass og ca. 14 prosent av statsbudsjettet. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Helsedirektoratet koster muskel- og skjelettlidelser det norske samfunn 185 milliarder årlig. Det tilsvarer kr 70 000,- i snitt per arbeidsplass og ca. 14 prosent av statsbudsjettet.

Denne utviklingen vil høyst sannsynlig fortsette hvis ikke rammebetingelsene i arbeidslivet endres.

Muskel- og skjelettlidelser oppstår i hovedsak i arbeidslivet og skyldes i hovedsak uheldig arbeidsmiljø.

Mennesket er skapt for bevegelse på et mykt og trygt underlag. Det er verken skapt for å sitte stille eller å stå stille. Det er bedre for mennesket å stå enn det er å sitte, forutsatt at det står på et mykt dertil egnet underlag. Eksempelvis avlastningsmatter.

Å sitte stille er like skadelig som å røyke. «Sitting is the new smoking» sies det.

Arbeidsmiljøloven har klare retningslinjer til både arbeidsgiver og -taker, men blir den fulgt?

Hadde Arbeidsmiljøloven vært fulgt i større utstrekning, hadde samfunnskostnadene ved muskel- og skjelettlidelser vært langt lavere.

Så hva må til for å snu denne utviklingen? Hvis rammebetingelsene endres til for eksempel at arbeidsgiverperioden forlenges fra i dag på 16 dager til for eksempel 30 dager, så ville arbeidslivets ledere innse at det må gjøres noe for å redusere det kostbare sykefraværet.

Investeringer i ergonomisk bedre arbeidsmiljø gir meget god avkastning.

Et annet eksempel på hva som vil kunne motivere arbeidsgivere til å forebygge sykefravær er å belønne de bedriftene som kan dokumentere lave sykefravær med lavere arbeidsgiveravgift og/eller lavere bedriftsskatt.

Her må politikerne på banen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!