Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det kunne ikke skade, tenkte Johannes (18), og vant

Skrev månedens dikt.

DANKER UT EDDERKOPPMANNEN: Johannes Volden gikk helt til topps på første forsøk. Foto: PRIVAT
DANKER UT EDDERKOPPMANNEN: Johannes Volden gikk helt til topps på første forsøk. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Johannes Volden (18) er månedens poet for første gang, og dét med et dikt han skrev allerede da han var 16. Og hvis det er mulig å si ting i kor på e-post, så lyder det tostemt fra poet og journalist: «Dette var skikkelig gøy!»

- Hvor lenge har du skrevet dikt? 

- Jeg har egentlig aldri skrevet dikt, selv om jeg alltid har likt tanken. Dette diktet skrev jeg i forbindelse med en diktkonkurranse vi hadde på skolen for et par år siden.

Diktet heter «Flukt» og kan leses i faktaboksen til høyre.

- Hva var det som satte det i gang?

- Jeg kan ikke lenger huske bakgrunnen, men jeg husker at alle i klassen skulle skrive dikt. Vi satt i små grupper, og skulle lese diktene våre til hverandre. Så skulle vi velge det beste diktet, og lese det høyt i klassen. Jeg hadde skrevet to dikt, «Flukt» og et annet. De andre i gruppen min mente det andre diktet var det beste - selv var jeg uenig - og vi endte opp med å lese det for klassen. Jeg sendte inn begge diktene til konkurransen, og «Flukt» kom til finalen sammen med en del andre. Jeg husker at det var et slikt dikt som bare plutselig formet seg i hodet mitt; jeg tenkte ikke mye over det. 

Underlig inspirasjon
- Skriver du mye? 

- Nei, jeg skriver ikke mye. Jeg har alltid vært en kreativ person, og har alltid likt å skrive, men det har blitt mest i skolesammenheng. Opp gjennom årene har jeg drevet en del med tegning og tegneserier, og lite skriving. De siste årene har jeg fokusert mer på musikk og gitar. Likevel hender det at jeg får en idé til ett eller annet - det kan være hva som helst - og da prøver jeg å få skrevet det ned så fort som mulig.

- Hva er det som setter deg i gang eller inspirerer deg, og når melder skrivekløen seg som oftest?

- Inspirasjon kan komme fra alt mulig, og når som helst, men det er typisk at den kommer til meg altfor sent på kvelden, mens jeg prøver å sove. Sånn er det jo som regel. Jeg kan tenke meg å skrive mer i fremtiden. Vi får se! 

- Er det noe du liker å skrive mer om enn andre ting?

- Jeg vet egentlig ikke helt. Jeg blir inspirert av det som er litt underlig, og som kan tolkes på flere måter.

- Hvordan fant du Skolekammeret?

- Jeg fant det via en lenke noen postet på Facebook for en stund siden, og kom på at jeg hadde et dikt liggende, så jeg sendte det like godt inn. Det kunne jo ikke skade? 

Mye å se fram til
- Tilbake til «Flukt». Denne trefingershilsenen — hvor kommer den fra? Juryen tenkte på Supermann, men det er kanskje en annen superhelt vi ser for oss her, eller noen helt andre?

- Det er en speiderhilsen: «Alltid beredt!» (her blir journalisten litt beskjemmet, journ. anm.). Jeg var med i speideren i mange år da jeg var yngre, og jeg forbinder denne hilsenen med lojalitet og respekt. 

- Flott om du også vil fortelle litt om deg selv, hva du driver med — både på og utenfor skolen. 

- Jeg går for tiden mitt siste år på Sandnes videregående skole (studiespesialisering), hvor jeg tar språk og samfunnsfag. På fritiden driver jeg aktivt med løping, spiller gitar og jobber. Nå ser jeg fram til en travel innspurt med mye skolearbeid, studietur til Frankrike og Italia, litt russefeiring, en del jobbing og masse trening. Til sommeren blir det jobbing og interrail med noen kompiser, og kanskje hyttetur og utenlandstur med familien. Det skal bli deilig å fullføre videregående, og jeg har begynt å legge planene for fremtiden.

- Ja, hva du har tenkt å gjøre etter skolen?

- Jeg har planer om å studere sosiologi i England, og har allerede fått skoleplass, men jeg kommer sannsynligvis til å ta meg et friår til jobbing og en god del reising: for å samle tankene, slappe av og oppleve litt frihet før studiene. Kanskje jeg til og med får skrevet noen flere dikt? Jeg har mye å se fram til!  

Det tror juryen også, og gratulerer med en speiderhilsen - og denne jurybegrunnelsen:

Natten lokker
Månedens dikt er bevegelse, avskjed og distanse. Assosiasjonene går fort i retning av Ikaros, den greske sagnhelten som fikk fjær festet med voks av sin far Daidalos, slik at han kunne flykte fra labyrinten. Ikaros kom, i sitt overmot, så nærme sola at voksen smeltet. Han styrtet i havet. Personen i «Flukt» vet vi ikke hvor ender. Han tar vingene fatt, som Ikaros, og drar ut i mørket. I natten. Men hilser med tre fingre til pannen før han forsvinner. Til de som står ham nær?

Den ettertentenksomme første strofa, på bare tre linjer, er en betraktning om det å være fri kontra det å gjøre hva man vil. Juryen har en følelse av at det å være fri, har større verdi og betydning enn det å kunne gjøre hva man vil. Det å være fri, innebærer en åpenhet, en inviterende tilgjengelighet. Slik diktet i seg selv inviterer oss lesere med på en poetisk og dristig reise En nødvendig reise. Den siste hilsen, tre fingre til pannen, indikerer kontroll. Ikke desperasjon. Natten lokker. Assosiasjonene til «en siste hilsen» og det å forsvinne, går fort i retning av død.

For juryen,
Kristian Rishøi 

DIKT I DAGBLADET:
Diktkammeret
 (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre.
Skolekammeret (startet 2003) er forumet for elever til og med videregående skole.
• Diktlærer Helge Torvund kommenterer utvalgte dikt i Diktkammeret, mens Kristian Rishøi har samme rolle i Skolekammeret. 
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). Én finalist fra hvert forum blir også kåret til månedens poet.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker om og av kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave (Samlaget 2011)

Hele Norges coronakart