DEBATT

Det kunnskapsfrie samfunn

Alle vi som har jobbet ute i felten vet at unge mistilpassede vil kunne blomstre hvis de får lære. Ingenting er lettere å være stolt av enn faktisk kunnskap, lønnet arbeid og samfunnsmessig deltakelse. Men hvem skal veilede dem fram til kunnskap?

Kunnskapsløst:«Det spørs om Norge ikke snarere bør begynne å forberede seg på det kunnskapsfrie samfunnet, der en befolkning av medieutdannete kommentatorer står og klør seg i huet mens de lurer på om det er hammer eller tang som brukes til å fjerne kortslutninger.», skriver kronikkforfatter Jon Rognlien.  Foto: Even Bast / Dagbladet
Kunnskapsløst:«Det spørs om Norge ikke snarere bør begynne å forberede seg på det kunnskapsfrie samfunnet, der en befolkning av medieutdannete kommentatorer står og klør seg i huet mens de lurer på om det er hammer eller tang som brukes til å fjerne kortslutninger.», skriver kronikkforfatter Jon Rognlien. Foto: Even Bast / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fagarbeid: I sommer ble jeg tilkalt av et ungt ektepar i nød. De hadde kjøpt seg inn i en tomannsbolig, og det hadde ballet på seg. De trodde de skulle foreta enkel oppussing, men noen hadde anbefalt fjerning av gulv og stubbeloftsleire, og alt ble endevendt. Nå sto de der med to østeuropeiske håndverkere som ikke snakket fremmedspråk, men hadde flyttet inn i kjellerstua. I garasjen hadde karene installert vaskemaskin og kjøleskap. Det unge paret ønsket råd fra meg om hva de skulle gjøre med det elektriske anlegget, men de lurte også på om det var «unfair» av dem å ringe sjefen til de to og påpeke at det ikke var avtalt at håndverkerne skulle bo der. Nei, sa jeg, det er ikke unfair. Og sjefen - eller snarere nestsjefen - kom i hui og hast og bablet i vei til de to på et språk ingen av oss forsto. Resultatet var at de alle så morskt på oss og begynte å bære klær og matvarer ut i en varebil. «Dette skulle aldri skjedd,» sa nestsjefen, som altså kunne noe norsk. Men selvfølgelig skulle det skje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer