KOMMENTARER

Det kvinner ikke kan

Kritikken av Hadia Tajik har som underliggende budskap at kvinner kan bli sett på eller lyttet til, men ikke begge deler. Det er dypt kvinnefiendtlig.

KVINNEFIENDTLIG: De som har kvinnelige former, må bære dem på en måte som gjør at de ikke kan beskyldes for å «posere utstudert». Det er moralen i Aftenposten-innlegget som kritiserer kulturminister Hadia Tajik for å stille opp for Magasinet Stella. Foto: Renate Thorset / Stella
KVINNEFIENDTLIG: De som har kvinnelige former, må bære dem på en måte som gjør at de ikke kan beskyldes for å «posere utstudert». Det er moralen i Aftenposten-innlegget som kritiserer kulturminister Hadia Tajik for å stille opp for Magasinet Stella. Foto: Renate Thorset / Stella Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det var neimen ikke lett å se at noen skulle kunne la seg provosere av bildene av kulturminister Hadia Tajik i magasinet Stella. Bildene viser en pen ung dame i flatterende antrekk som ville vært akseptable på jobb, satt til et intervju som i stor grad dreier seg om karriere, utdannelse og makt.

Likevel er det «uansvarlig» av Tajik å stille opp for Stella, ifølge samfunnsviter Heidi Helene Sveen. I et Aftenposten-innlegg skriver Sveen at Tajik bidrar til å «sementere en ukultur» basert på skjønnhetstyranni. Sveen mener også å kunne lese kulturminsterens tanker. For det kan ikke være slik at statsråden griper anledningen til å snakke om det politiske engasjementet sitt midt i en valgkamp. Nei da, hun lar seg fotografere for «å vise oss sin estetiske kapital».

Dette er en type feminisme som beveger seg så langt ut på ytterkanten at den ender opp i allianse med fundamentalistiske religiøse krefter. Begge vil legge strenge føringer for hvordan kvinner kan kle seg og te seg, i anstendighetens eller den forkvaklede solidaritetens navn. De som fra naturens side har fått et utseende som ikke er så langt fra skjønnhetsidealet, får ansvaret for å gjemme det vekk. De som har kvinnelige former, må bære dem på en måte som gjør at de ikke kan beskyldes for å «posere utstudert».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer