Det lette dødsøyeblikket

Sjokkerende, intenst og uhyre velspilt om død og forsoning.

FILM: Sjelen veier visstnok 21 gram, i hvert fall mister man akkurat så mye vekt i dødsøyeblikket. Er det alt livet er verdt?

Slik er spørsmålene som stilles i den meksikanske regissøren Alejandro González Iñárritus sterke film om døden, «21 gram». Sammen med manusforfatter Guillermo Arriago viser han en tragedie som hadde vært melodramatisk nok i seg selv om den hadde vært fortalt i lineær form. Men her følger ikke bildene begivenhetenes rekkefølge; de er liksom klippet i stykker og blandet godt, for deretter å løftes fram og settes sammen som et puslespill.

Det er nesten samme fortellerteknikk som Iñárritu brukte i debutfilmen «Elskede kjøtere» («Amores Perros» 2000).

På hodet

Det er ikke snakk om tradisjonelle tilbakeblikk, han bruker en form der årsak og virkning kan være snudd på hodet, nesten slik Gaspar Noé fortalte historien i «Irreversibel», men ikke like konsekvent. I «21 gram» får det den effekten på tilskueren at man må skjerpe seg enormt for å følge med innledningsvis. Når man så begynner å få overblikk over historien som rulles opp, virker den emosjonelt desto sterkere. Og den handler om ting som kjennes atskillig tyngre enn sine 21 gram - skyld, hevn og forsoning.

Tre skjebner

Tre menneskeskjebner tangerer hverandre etter en bilulykke med dødelig utgang, uten at vi her skal røpe hvorledes. Deres separate liv er dramatiske nok før ulykken snur opp ned på alt.

Her er matematikkprofessoren Paul (Sean Penn) som går og venter på et nytt hjerte; han er dødsdømt uten transplantasjon. Her er småbarnsmoren Christina (Naomi Watts) som lever et borgerlig liv etter ei fortid med utagerende festing og dopavhengighet. Og her er familiefaren Jack (Benicio Del Toro), en tidligere småkriminell som har funnet frelsen og er blitt nesten fundamentalist i sin omgang med Kristus. Filmen zoomer inn bruddstykker av deres respektive hverdagsliv fram til det tidspunktet da de slynges sammen og deretter rundt hverandre som med en voldsom sentrifugalkraft.

Hadde ikke Sean Penn blitt Oscar-nominert for sin mannlige hovedrolle i Clint Eastwoods «Mystic River», ville han sannsynligvis blitt det for innsatsen i «21 gram», der han enda en gang skildrer en psykologisk krise som er mer enn troverdig. Naomi Watts og Benicio Del Toro ble som kjent også Oscar-nominert.

Ekstra interessant er det naturligvis å se at noe av det mest nyskapende i amerikansk film for tida kommer fra «south of the border».

INTENST: «21 gram» er et intenst og sjokkerende puslespill av en film. Oscar-vinner Sean Penn imponerer igjen.