KOMMENTARER

Det liberale Europa slo tilbake

EU og det liberale Europa jubler etter at Alexander Van der Bellen vant det østerrikske presidentvalget.

 ET LETTELSENS SUKK: Østerrikes nye president Alexander Van der Bellen og kona Doris Schmidauer, da de stemte i Wien idag.  Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA/NTB/Scanpix
 ET LETTELSENS SUKK: Østerrikes nye president Alexander Van der Bellen og kona Doris Schmidauer, da de stemte i Wien idag.  Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA/NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

- Hele Europa har trukket et lettelsens sukk, skrev den tyske utenriksministeren, sosialdemokraten Frank-Walter Steinmeier på Twitter da resultatet var klart. Han snakker på vegne at et EU som med et annet resultat ville fått enda et svingslag fra høyre på tygga. Det fikk de ikke. Og det er det viktigste ved dagens østerrikske presidentvalg.

Resultatet er en skuffelse for det østerrikske Frihetspartiet, og deres presidentkandidat Norbert Hofer. Meningsmålinger før valget ga ham grunn til optimisme. Det var grunn til å tro at ytre høyre i Østerrike red på en Donald Trump-bølge, en bølge av misnøye med de politiske eliter, og skepsis til innvandring. I stedet så ser det ut til at det er det liberale Europa som har samlet seg og slått tilbake mot det populistiske høyre, og sendt venstresidas Van der Bellen inn i presidentpalasset.

- Van der Bellens seier er et stort nederlag for nasjonalisme og en anti-europeisk, tilbakeskuende populisme, twitret sosialdemokraten Martin Schulz, presidenten i EU-parlamentet da han fikk summet seg etter valget. Ikke minst han - som EUs fremste folkevalgte - kunne trekke et lettelsens sukk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer