Det liberale prinsipp

Politikere må bedømmes på grunnlag av sitt politiske virke. Shoaib Sultan har her alt på det rene.

Oslo 20150914
Rasmus Hansson og Shoaib Sultan på MDG  valgvaken
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Oslo 20150914 Rasmus Hansson og Shoaib Sultan på MDG valgvaken Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Meninger

En uttalelse fra Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat i Oslo, Shoaib Sultan, har fått stor oppmerksomhet. I 2007 uttalte han, i kapasitet av å være leder i Islamsk Råd, en paraplyorganisasjon for islamske trossamfunn og organisasjoner, at «homofili er synd siden Koranen forbyr det».

Det er naturlig at det settes søkelys på en slik påstand. Det kan fortsatt være vanskelig å være homofil i Norge, og mange homofile kommer til Oslo nettopp for å leve ut en legning de dessverre har ansett det for nødvendig å skjule i hjembygda. Hvis Oslos nye ordfører skulle inneha meninger som truer de homofiles rettssikkerhet og likeverdighet, ville det være et alvorlig tilbakesteg.

Men det var det aldri noen grunn til å tro.

Flere ganger siden 2007 og seinest i et innlegg i Vårt Land 28. august i år har Sultan avklart sitt standpunkt. I innlegget i august tar han «avstand fra enhver diskriminering» og «totalt avstand fra enhver forfølgelse og diskriminering av homofile, lesbiske, bifile og transseksuelle».

Han viser seg langt mer liberal enn mange i norsk politikk ved å støtte «homofiles rett til adopsjon» og «rett til ekteskap for likekjønnede.»

Dette var likevel ikke godt nok, ikke engang for den liberale kommentatoren Thomas Hornburg. «Det er opplagt at Oslo ikke kan ha en ordfører som mener homofili er synd», skrev han i Aftenposten.

Fra et strategisk ståsted har han rett i at det var nødvendig at Sultan presiserte helt klart at han ikke mener at homofili er en synd. Det bør imidlertid ikke være slik.

Hornburg mener Oslos ordfører må «representere felles, liberale verdier». Men her må vi skille mellom privat og offentlig.

Det vesentlige i et liberalt demokrati er at vi har politikere som i sitt virke står støtt på de liberale verdiene, ikke om de på privaten er liberale. Vi aksepterer at Knut Arild Hareide, Jonas Gahr Støre og til og med den tungetalende ordførerkandidaten til KrF i Bergen, har en privat tro. Det er deres støtte til de liberale grunnverdiene og politikken de kjemper for, de måles på.

Den samme standarden er nødt til å gjelde for muslimer.

Sultan representerer et parti som er kåret til det beste skeive partiet og han får honnør for sitt arbeid for homofiles rettigheter. Blant annet av den grunn vil han være en god ordførerkandidat for en mangfoldig hovedstad.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.