- Det ligger nok noe i det at den beste kunsten skapes av smerte

LidoLido (20) rapper om sine turbulente tidligere forhold.

HJERTESMERTE: Peder «LidoLido» Losnegårds nye album «Battle Poetry» handler om tidligere forhold som har gått skeis. En kjærlighetskamp, som han selv kaller det.
Foto: Nina Hansen
HJERTESMERTE: Peder «LidoLido» Losnegårds nye album «Battle Poetry» handler om tidligere forhold som har gått skeis. En kjærlighetskamp, som han selv kaller det. Foto: Nina HansenVis mer

(Dagbladet): Da Beyoncé inntok Telenor Arena utenfor Oslo i slutten av mai i år, var det ikke ektemannen Jay-Z, men Peder «LidoLido» Losnegård, hun delte scene med. Siden begge er tilknyttet Pepsis nyeste reklamekampanje, var det det norske 20-åringen fra Tysvær utenfor Haugesund som landet oppvarmingsjobben foran rundt 20 000 publikummere.

Og det ble selvfølgelig tid til et møte mellom popdivaen og den norske Spellemann-vinneren.

Skrøt av hverandre - Hun sa at hun hadde sett en av videoene mine og likte den veldig godt, og jeg skrøt selvfølgelig av hennes musikk tilbake. Beyoncé er en av få som fremdeles lager sterk R&B. Hun gjør akkurat det hun vil, og det er inspirerende at en av verdens største artister kan lage kvalitetsmusikk, sier LidoLido til Dagbladet.

Og som man kan se på bildet, som er tatt mellom konsertene til de to artistene, lot Beyoncé seg avbilde i morgenkåpa sammen med den norske rapperen.

- Hun var på vei til scenen, så hun hadde på seg kostymet under badekåpa. Tror jeg, i alle fall...

Han innrømmer at han ble litt starstruck.

- Det er sjelden jeg blir det, men Beyoncé er en av de artistene jeg virkelig respekterer.

- Var hun like pen som på bilder?

- Hun er mye penere i virkeligheten!

I morgen gir LidoLido ut sitt andre album, «Battle Poetry», oppfølgeren til Spellemann-belønte «Pretty Girls & Grey Sweaters».

- Jeg ville gjerne lage et konseptalbum som var bygd opp som et krigsforløp, med alt fra treninga til den antiklimatiske slutten hvor ingen husker hva det var de slåss for. Selv om jeg likevel endte opp med individuelle og enkeltstående låter, så er tekstene og metaforene bygd opp etter denne planen. Tittelen er en metafor på en kjærlighetskrig. På et nivå handler det om et turbulent forhold og kampen mot det naturlige, at det skal ta slutt.

Kriger for kjærligheten Han forteller at det meste han rapper om er selvopplevd. Men der hiphopstereotypiske tekster ofte involverer en del skryting om damer og dop, fronter LidoLido mantraet «good guys 4 life».

- Hip hop er bygd opp på det å være ekte. Og de tingene er jo ikke ekte for meg. Jeg må rappe om de tingene som relaterer til meg og min hverdag. Skryting og klaging er ikke min greie. Jeg kommer fra et veldig lite sted på Vestlandet og driver med musikk av andre grunner enn at jeg har lyst til å være kjendis. Jeg prøver å være litt mer observerende og skriver om de jentene som er rundt meg, de folkene som er rundt meg og de opplevelsene jeg har, sier den single rapperen.

Og om tekstene gir en pekepinn, så har disse opplevelsene ført til en del hjertesmerte.

- Albumet tar for seg de forholdene jeg har vært i tidligere. Det baserer seg ikke bare på ei enkelt jente, men flere, så slik sett er det ikke én sammenhengende historie. Det ligger nok noe i det at den beste kunsten skapes av smerte. Det er sinnssykt vanskelig å skrive låter om at man er glad. Men det er ofte slik at jeg skriver triste låter om jeg er glad, og omvendt. Så da regner jeg med at jeg egentlig har hatt det ganske fint i det siste. Det er tidligere det har vært trøbbel.

Takker Tjøstheim I albumomslaget takker LidoLido alle som har hjulpet og inspirert ham i arbeidet med den nye plata. Blant dem er Bjarte Tjøstheim fra «Radioresepsjonen», som har vært en viktig støttespiller helt siden han var en liten gutt.

- Han var gift med tanta mi og kjøpte det første plastikktrommesettet til meg. Han var dødsviktig for meg da jeg begynte med musikk. Han har de aller første beatsene og lydskissene jeg lagde på en brent cd i hylla og er alltid den første som får høre når jeg har spilt inn noe nytt. Det var også han som tipsa «Lydverket» om meg den første gangen jeg var med der, noe som igjen første til en bookingavtale. Så han har vært veldig viktig for meg i mange små ledd i karrieren min, sier LidoLido.

MUNTERT MØTE: LidoLido og Beyoncé tok seg en prat da førstnevnte varmet opp for sistnevnte i Telenor Arena i mai.
Foto: Yosra El-Essawy / Invision for Parkwood Entertainment / AP
MUNTERT MØTE: LidoLido og Beyoncé tok seg en prat da førstnevnte varmet opp for sistnevnte i Telenor Arena i mai. Foto: Yosra El-Essawy / Invision for Parkwood Entertainment / AP Vis mer