TV-VERSJONEN: Keri Russell spiller Elizabeth Jennings i «The Americans». Foto: Craig Blankenhorn / FX / AP / NTB Scanpix
TV-VERSJONEN: Keri Russell spiller Elizabeth Jennings i «The Americans». Foto: Craig Blankenhorn / FX / AP / NTB ScanpixVis mer

- Det likner på sånn det var i virkeligheten, bortsett fra drapene og parykkene

Russisk eks-spion om «The Americans».

(Dagbladet): TV-serien «The Americans» er noe av det beste du kan strømme til en skjerm nær deg om dagen, i hvert fall hvis man skal tro Dagblad-spaltist Jan Omdahl, Asbjørn Slettemark og OP-5 eller dem som gidder å si sin mening på nettet.

Serien handler om familien Jennings, hvor Elizabeth (Keri Russell) og Philip Jennings (Matthew Rhys) bor sammen med barna Paige (13) og Henry (10) i en forstad til Washington D.C. Som Omdahl beskrev på disse sider tidligere i år, driver Elizabeth og Philip tilsynelatende et reisebyrå og framstår som et vanlig amerikansk forstadsektepar, men i virkeligheten er de Nadezhda og Mischa, to sovjetiske spioner som jobber for KGB-direktorat S.

Siden tidlig ungdom er de trent opp til å infiltrere det amerikanske samfunnet, de er mestre i forkledning og dreper med ujevne mellomrom personer som er så uheldige at de krysser deres spor.

- Likner på virkeligheten Så er spørsmålet: Hvordan passer egentlig TV-seriekartet med det virkelige kald-krig-terrenget?

Ganske så bra, faktisk. I hvert fall hvis man skal tro Andrej Bezrukov, som opererte som spion i USA under aliaset Donald Heathfield fram til 2010. Han har latt seg intervjue av den russiske avisa Kommersant, og intervjuet er gjengitt hos Wall Street Journal.

- Det likner på sånn det var i virkeligheten, bortsett fra drapene og parykkene, sier Bezrukov i intervjuet.

I «The Americans» endrer hovedpersonene stadig utseende ved hjelp av parykker, hodeplagg, sminke og løsbarter.

VANSKELIG FAMILIELIV: Jennings-paret har sitt å stri med i TV-serien. Og det er jo ikke så lett å for eksempel kjøre ungene til skolen hvis det ligger en avhopper fra KGB bastet og bundet i bagasjerommet på familiebilen. Foto: Craig Blankenhorn / FX / AP / NTB Scanpix
VANSKELIG FAMILIELIV: Jennings-paret har sitt å stri med i TV-serien. Og det er jo ikke så lett å for eksempel kjøre ungene til skolen hvis det ligger en avhopper fra KGB bastet og bundet i bagasjerommet på familiebilen. Foto: Craig Blankenhorn / FX / AP / NTB Scanpix Vis mer

Bezrukovs kone Jelena Vavilova var også spion, og kalte seg Tracey Foley.

- Serieskaperne har lyktes med å vise hvordan det opplevdes å være en av de «ulovlige», og å vise vanskelighetene det medførte. Mye av det er portrettert korrekt, ærlig og profesjonelt, sier han.

CIA-bakgrunn «The Americans»-skaper og -produsent Joe Weisberg har selv bakgrunn fra CIA.

Han skrev manuset etter at FBI i 2010 avslørte nettopp Bezrukov, den mye omtalte Anna Chapman og åtte andre ulovlige russiske spioner i USA.

- Philip og Elizabeth er 1981-versjonen av dem som ble avslørt i 2010, har Weisberg sagt til Time.

I samme intervju sier han at han ble inspirert av historiene han hørte om CIA-ansatte som tok med seg familien utenlands, hvor de ofte måtte leve et slags dobbeltliv.

- Foreldrene fortalte aldri barna hva de egentlig drev med, fordi de fryktet de ville avsløre dem. De ble tvunget til å lyve for barna, sier Weisberg, og forklarer at han ønsket å vise hvilke konsekvenser spionlivet hadde for familien og spionenes barn.

PÅ OG UTENFOR SKJERMEN: Keri Russell og Matthew Rhys spiller ekteparet Jennings. I 2014 bekreftet de at de også privat er det pressen gjerne kaller et par. Foto: Doug Meszler / Splash News / NTB Scanpix
PÅ OG UTENFOR SKJERMEN: Keri Russell og Matthew Rhys spiller ekteparet Jennings. I 2014 bekreftet de at de også privat er det pressen gjerne kaller et par. Foto: Doug Meszler / Splash News / NTB Scanpix Vis mer

Time skriver at Weisberg i tillegg har hentet mye informasjon fra Mitrokhin-arkivet, en samling dokumenter fra sovjettida som i fjor ble mye omtalt her i Dagbladet.

- Overrasket Eks-spionen Bezrukov jobber nå som rådgiver i det russiske oljeselskapet Rosneft. Han er overrasket over hvordan serien ble.

- Jeg er overrasket over at de klarte å vise karakterene på en upartisk og også sympatisk måte, sier han til Kommersant.

Den fjerde sesongen av serien er ventet neste år.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram