- Det lille jeg fikk sagt ble klippet bort

Cathrine Egeland svarer på kritikken i «Hjernevask».

SKAPER DEBATT: I dette innlegget svarer kjønnsforsker Cathrine Egeland som var intervjuet i første program i Harald Eias nye tv-serie på anklagene som ble rettet mot henne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKAPER DEBATT: I dette innlegget svarer kjønnsforsker Cathrine Egeland som var intervjuet i første program i Harald Eias nye tv-serie på anklagene som ble rettet mot henne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HJERNEVASK: Den første episoden av programserien «Hjernevask» bærer tittelen «Likestillingsparadokset» og handler tilsynelatende om det paradoksale i at Norge, som er et av verdens mest likestilte land, samtidig har et så markant kjønnsdelt arbeidsmarked. Da jeg ble spurt om å være med i programmet ble jeg forespeilt at det var dette jeg skulle intervjues om: altså likestillingsparadokset og det kjønnsdelte arbeidsmarkedet. Jeg var litt nervøs over utsiktene til å bli intervjuet av en jeg person jeg har ledd mye av i årenes løp, men jeg så fram til å være med i programmet, for det er gjort mye samfunnsforskning som forsøker å forklare likestillingsparadokset - både hvorfor noen yrker fremdeles er dominert av enten kvinner eller menn, og hvorfor mannsdominansen fremdeles er så stor i jobber i arbeidslivets «elitedivisjon» med høyest status, lønn og makt.

Noen samfunnsforskere peker på forhold i arbeidslivet som mulige årsaker, og kjønnede oppfatninger om typer av jobber som egner seg best for henholdsvis kvinner og menn. Andre peker på at kjønnsforskjellene gjenspeiler betingelsene for å kombinere forskjellige typer jobber med hovedansvar på hjemmebane/omsorgsansvar. Det finnes også de samfunnsforskere som mener at likestillingsparadokset ikke er et paradoks i det hele tatt, men en følge av familiepolitikken i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer