Det løgner seg for 20. gang

STAVANGER (Dagbladet): Disse «gottene» fra Stavanger har til sammen 130 revyer på baken. Med 21 år og 20 revyer bak seg er Løgnaslaget et av Humor-Norges mest erfarne ensembler. Og onsdag er de i gang igjen.

Veterankollega Steinar Lyse er ikke med i gruppa lenger. Men grunnfjellet med Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner og musiker/tekstforfatter Bjørn Aslaksen, består. I tillegg har de med seg Pål Mangor Kvammen som instruktør.

Gjengen er blant Norges mest erfarne scenekomikere.

Skryter

- Når jeg ser tilbake, i en alder av 49 år, må jeg si at det i hvert fall ikke har vært kjedelig. Jeg har jo også laget 1000 radioinnslag og skrevet 600 aviskåserier og 19 bøker. På den annen side aner jeg ikke hva barna mine heter, flirer Per Inge Torkelsen.

Men helt alvorlig er Løgnasene stolte over det de har utrettet etter at de traff hverandre på Lærerhøyskolen i Stavanger på slutten av 70-tallet.

- Jeg synes vi må få lov til å skryte litt av oss selv. Når jeg ser den floraen av stand-up-komikere, revy- og kabaretgrupper som fins i Stavanger i dag, føler jeg at dette er noe vi har bidratt til, sier Torkelsen.

- Vi har et knallbra humormiljø her. Og Stavanger-revyene er ikke det grann dårligere enn det som settes opp i Oslo, sier Pål Kvammen.

Løgnaslagets første sketsjer ble testet ut på Rogaland Teaters kjellerscene i 1981. Allerede etter suksessen med «Bertine» fra deres andre oppsetning, var Løgnaslaget en landskjent humorinstitusjon i Stavanger.

Løgnaslaget

Merittene til de fem sentrale medlemmene i årets Løgnaslag-revy:

Per Inge Torkelsen (49): 20 revyer med Løgnaslaget pluss ti farser, kabareter og studentrevyer.

Dag Schreiner (48): 20 revyer med Løgnaslaget, fem andre humorshow.

Bjørn Aslaksen (51): Musiker og tekstforfatter gjennom 20 revyer med Løgnaslaget og fem andre oppsetninger.

Pål Mangor Kvammen (39): Tekstforfatter, instruktør og artist: 41 revyer med Løgnaslaget, Stavanger Revyteater og andre. Minst like mange som instruktør for skole- og studentrevyer.

Rune Andersen (38): Ca. 20 revyer og musikaler.

Turné

- I begynnelsen begynte vi å selge billetter tre dager før premieren. Nå samler vi bare en gjeng og lager en tittel på showet. Så starter billettsalget, et halvt år før premieren og uten at vi har skrevet et eneste nummer, sier Torkelsen.

Hittil er nærmere 6000 av 6800 billetter solgt til revy nummer 20 fra Løgnaslaget, og det ligger an til ekstraforestillinger hele våren. Planen videre er å turnere i andre norske byer fra sommeren av og ut oktober.

Det spesielle med Løgnaslaget er at alle som står på scenen også er med på å skrive tekster. Dessuten lager de nesten all musikken selv, i stedet for å bruke kjente melodier. Denne gang får publikum oppleve Rune Andersen som ekstremsportutøver, i tillegg til de kjente figurene Bøggwall Kai og Lærer Gondersen.

Det blir også harselas med Eli Hagens biltur ned Slottstrappene og kongefamiliens problemer. Musikalsk kan vi vente parodi på Vamp og Kaizers Orchestra.

- Vi har også vårt eget boyband. Det er garantert verre enn Westlife, humrer løgnasene.

- Det artige med å etterlikne Kaizers, er at vi kunne vært fedrene deres. Jeg tror faktisk jeg er faren til en av dem. Han pene, lyse, sier Dag Schreiner.

PÅ SCENEN: Bjørn Aslaksen (f.v.), Per Inge Torkelsen, Rune Andersen, Dag Schreiner og instruktør Pål Mangor Kvammen (på scenekanten) er Løgnaslaget anno 2002.