Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det lønner seg å investere litt når du lager TV-serie

Premiereklare «Halvbroren» har kostet 67 millioner å lage. Serien vil vise at det lønner seg å satse litt, mener skuespiller Nicolai Cleve Broch og får støtte av forfatter Lars Saabye Christensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den åtte episoder lange serien som har premiere på NRK i kveld er den mest påkostede i norsk TV-historie. Både forfatter Lars Saabye Christensen og  skuespiller Nicolai Cleve Broch, som spiller en av hovedrollene, er store tilhengere av formatet.

- Det er TV-seriene, særlig de amerikanske, som har fornyet bildefortellingen de seinere åra. Det begynte med «Sopranos», der serieskaperne tillot seg ting man ikke har sett før. Det har fortsatt med blant annet «Boardwalk Empire», sier Saabye Christensen.

- Om det er en god eller dårlig ting vet jeg ikke, men det er tydelig at bildesjangeren som kunstverk får større plass på TV enn på filmlerretet, mener han.

Savner norsk karakterdrama Nicolai Cleve Broch er enig, men savner fortsatt det gode norske tilsvaret til de lange, karakterdrevne seriene som ikke minst TV-selskapet HBO har gjort seg til en eksponent for.

- Tiden er overmoden. Serien er på mange måter den nye filmen. Det er i seriene man har tid til å fortelle bredt og kan lage et karakterdrevet drama, i motsetning til det plottdrevne dramaet man ofte er nødt til å lage i en film. Dette er jo helt fantastisk for skuespillere, sier han.

- Men det er ikke så interessant å være med på alt mulig av TV-serier i Norge. Det koster mye å lage dem bra, og vi er ikke alltid villige til å betale det det faktisk koster, og da er det ikke noe moro lenger, sier han, og argumenterer for at «Halvbroren»s pris på 67 millioner kroner egentlig ikke er så høy.

- Det er egentlig ikke så mye penger i forhold til kostnadene ved å lage et stort og bredt TV-drama. Skal du ha alle disse karakterene må du ha tid til å jobbe det fram. Er du tvunget til å produsere ti minutter TV hver dag blir det ikke bra, fastslår Cleve Broch og trekker fram «Carnivale» og «The Wire» blant sine personlige favoritter.

Lønner seg - «The Wire» klarte gjennom fem sesonger å sette fingeren på det som ikke fungerer i samfunnsstrukturen - samtidig som den var underholdende og svært spennende. Det er klart at du heller har lyst til å være med på noe sånt, enn å lage «Looper» hvor du hopper fram og tilbake i tid og møter deg selv og det i det hele tatt er masse plott på gang. Det er gøy det også, men de virkelig dype tingene må du til TV for å se, sier han.

- Jeg håper at «Halvbroren» kan vise at det faktisk lønner seg å investere litt i serier, sier Cleve Broch, som har ligget unna vinterens opphetede debatt om norsk tv-serieproduksjon, NRKs rolle i den og hvorvidt det er manusforfatterne eller regissørene som bør ha det siste ordet.

- Men det er handler ikke bare om å legge pengene på bordet. Du må vite hvordan de skal brukes også, skyter Saabye Christensen inn.

- Det handler også om evner, og det er klart at vi er fortsatt ganske uerfarne med dette i Norge, sier Cleve Broch.

Friksjon «Halvbroren» er en av Christensens mest avholdte romaner, en storselger i mange år, oversatt til en rekke språk og den som i sin tid skaffet Saabye Christensen Nordisk Råds litteraturpris.

- Da boka kom ut tok det plutselig lang tid å gå over Majorstua på vei til byen, fordi det var så mange som stoppet meg. Og det alle spurte om, var om Barnum og Fred virkelig var halvbrødre eller ikke. Jeg svarte alltid at «alt står i boka, jeg har ingenting å tilføye», sier Lars Saabye Christensen.

- Alle fortellinger og alle karakterer må ha en eller annen hemmelighet som folk kan dikte videre på. Og det tror jeg Barnum har i TV-serien også, fortsetter han.

Å dikte videre på hvem Barnum egentlig er og hva som rører seg under topplokket på den kortvokste, kompleksbefengte og løgnaktige, men også velmenende og sarte Oslo-gutten, har folk over hele verden med andre ord gjort siden 2001. Det er  også et sterkt element av gjendiktning i skuespiller Nicolai Cleve Brochs tolkning av Barnum i serien.

- Ja, absolutt. Man er nødt til å tolke en slik figur, dra den i en retning som passer meg. Idet man velger at det er jeg som skal spille Barnum, får det noen konsekvenser som man ikke kan kjempe imot, heller kjempe med, sier skuespilleren.

TAR KARAKTEREN VIDERE: Forfatter av «Halvbroren», Lars Saabye Christensen og skuespiller Nicolai Cleve Broch skryter av manuset til TV-serien som snart har premiere på NRK. Cleve Broch forteller at det er et sterkt element av gjendiktning i hans tolkning av Barnum i serien.   Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TAR KARAKTEREN VIDERE: Forfatter av «Halvbroren», Lars Saabye Christensen og skuespiller Nicolai Cleve Broch skryter av manuset til TV-serien som snart har premiere på NRK. Cleve Broch forteller at det er et sterkt element av gjendiktning i hans tolkning av Barnum i serien. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!