Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Boligpolitikk:

Det må bli tryggere å kjøpe bolig

Dessverre opplever mange at kjøp og salg av bolig kan bli en hodepine.

ER DET NOK: Regjeringen har fulgt opp flere av KrFs forslag for tryggere boligkjøp. Men er det nok, spør, nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Gunnar Ringheim
ER DET NOK: Regjeringen har fulgt opp flere av KrFs forslag for tryggere boligkjøp. Men er det nok, spør, nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Gunnar Ringheim Vis mer
Meninger

Vi kjøper og selger bolig som aldri før. Samtidig ender mange i konflikter etter bolighandelen er gjennomført. Det er på tide å rydde opp i boligpolitikken.

Folk flest eier sin egen bolig i Norge. Og boligen er den største investeringen vi gjør. Dessverre opplever mange at kjøp og salg av bolig kan bli en hodepine. Det kan være vanskelig å få erstatning hvis man har kjøpt bolig med feil og mangler, og antall boligtvister er høye. KrF fremmet derfor et forslag i Stortinget i fjor vår med seks tiltak for å gjøre bolighandelen mer trygg.

Regjeringen har fulgt opp KrFs forslag, ved å presentere en fornyet boligstrategi. Regjeringen foreslår blant annet at kjøpere skal få bedre informasjon om boligen de kjøper, ved å sette krav til hva tilstandsrapporten bør inneholde og stille krav til takstmannen som utarbeider rapporten. Men er dette nok? I dag er det ingen krav at en takstmann skal utarbeide en tilstandsrapport. Det er heller ingen krav til hva som skal til for å kalle seg takstmann.

I kjøp og salg av bolig er det viktig med en uavhengig tredjepart som både kjøper og selger kan ha tillit til. En eiendomsmekler vil alltid forsøke å oppnå høyes mulig pris for selger. Derfor trengs det en takstmann som en uavhengig fagperson. Stortinget har vedtatt at regjeringen skal vurdere å innføre en autorisasjonsordning for takstmenn og sikre takstmannens uavhengighet, rolle og tillit i bolighandelen og ved reklamasjoner. En slik ordning er ikke beskrevet i boligstrategien – men jeg tror det er det beste for alle parter at rollen til takstmenn styrkes – og sikres at denne er uavhengig – dette vil bidra til en tryggere bolighandel.