Per Sandberg kysser samboer Bahareh Letnes etter lanseringen av boken «Fremmede makter har flyttet inn - justismord og politisk drap» på Litteraturhuset i Oslo i november. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Per Sandberg kysser samboer Bahareh Letnes etter lanseringen av boken «Fremmede makter har flyttet inn - justismord og politisk drap» på Litteraturhuset i Oslo i november. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Per og Bahareh:

Det må da være lov å brenne ei avis, uten at det blir full fyr i peisen?

Bahareh Bahareh brenne litt avis.

Meninger
  • På kornet er et daglig skråblikk fra Dagbladets journalister.

Espen Teigen, daværende rådgiver for Sylvi Listhaug, gjorde en gang feilen å sette seg på det norske flagget. Han skulle intervjues av VG Helg, bildet måtte stå i stil med egoet, og han lot han seg fotografere med både trønderræv og skosåler godt plantet på rødt, hvitt og blått.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Til slutt måtte den ellers så rakryggede trønderen legge seg flat og beklage. Noen ting tuller man ikke med.

Det må være lov å anta at Teigen fortsatt angrer på manøveren. Noe annet skulle bare mangle. Men i dag skal den kommende Nettavisen-journalisten være glad det ikke var ei avis han satte seg på. Eller tente på.

I siste nummer av gratisavisa Natt & Dag stiller Per Sandberg og hans kjæreste og partner-in-bok Bahareh Letnes opp i en rekke positurer.

Vi snakker fiskestang og krok, vi snakker dabbing og vi snakker John Lennon og Yoko Ono.

Og blant dem: Med ett stykk VG i flammer.

Som alltid når stikk sendes i retning pressen, må noen tenne på alle pluggene.

I denne avisa kunne vi blant annet høre fra forlegger, og tidligere journalist, Vidar Kvalshaug at bildet er «et knallhardt angrep på den frie presse. Å brenne aviser gjøres i regimer vi overhodet ikke vil sammenlikne oss med.»

Det er ingen tvil om at Per Sandberg og Bahareh Letnes har et strevsomt forhold til pressen. Men Kvalshaug og co. virker å ha et minst like strevsomt forhold til konseptene kontekst og ironisk distanse.

Bildene viser en Bahareh Letnes som poserer med den brennende avisa og parets bok, som om hun skulle vært Frihetsgudinnen selv. Den som ser får selv vurdere satirens symbolikk, men det er rimelig åpenbart at bildet ikke er et udemokratisk angrep på VG.

Det må da være lov å brenne ei avis, uten at det blir full fyr i peisen?