BLOMSTERHAV: I dagene etter terroren i Nice har sørgende samlet seg på Promenade des Anglais for å minnes ofrene. Foto: IAN LANGSDON / EPA / NTB Scanpix
BLOMSTERHAV: I dagene etter terroren i Nice har sørgende samlet seg på Promenade des Anglais for å minnes ofrene. Foto: IAN LANGSDON / EPA / NTB ScanpixVis mer

Det må finnes en tredje vei

Saudi-Arabia - med wahabismen - skaper, underbygger og fremmer den ideologisk betingete terrorismen.

Meninger

Vi har vært vitne til en ny barbarisk, pervers og sykelig terrorhandling - denne gang i Nice i Frankrike. Ja, la oss håpe at personen bak handlingen var mentalt syk og forstyrret! At han var en mentalt forvirret person, en som skulle ha vært under psykiatrisk behandling.

Vi har - over tid - vært vitne til andre barbariske og umenneskelige terrorhandlinger: I Irak, i Syria, i Libya og i Jemen - og i flere europeiske land. Der er grunnlaget ikke først og fremst psykiatri; betinget i mentalt forstyrrete personer. Grunnlaget er ideologi. Og den, eller tankegrunnlaget, er wahabisme.

Trond Ali Linstad.
Trond Ali Linstad. Vis mer

Det er den rådende tenkningen; ideologien, i Saudi-Arabia. Landet sprer ut et nett - med penger, «forkynnere» og bøker - til mange land; også til Norge! Sentralt i nettet sitter de selv: Saudi-Arabia. Målet er å vinne støtte for wahabisme.

Det er ideologisk betinget terror, og ikke mindre farlig enn den individuelle og psykiatrisk betingete terror! Spør folk i Irak og Syria - og andre steder - hva de mener om den. Du skal få et klart svar.

Saudi-Arabia - med wahabismen - skaper, underbygger og fremmer denne ideologisk betingete terrorismen.

Wahabisme er ikke knyttet til islam! Det er viktig at vi påpeker dette. For noen tenker - og terroristene gjør det - at dette har med islam å gjøre. Det har det ikke!

Det fins dem som ser i gamle skrifter - og tror de finner bånd til islam! «Bruk hodet - og tenk!», sier Koranen. Disse terrorister - ideologiske terrorister - tenker ikke, og bruker ikke hodet. De er firkantet, rigide, stivnet, sekteriske, innadvendte og lukket. Og ender opp med terror og galskap.

Hva finnes av årsak til terroren som sprer seg? Det er tegn på et system som rakner. Det har vært et slags system i verden - under ledende makter - med en grad av fellesskap i interesser. Nå slår systemet sprekker. Og i sprekkene dukker de opp; terroristene, wahabiene, daesh og deres likemenn. I Irak, Syria og andre steder. Det har spredt seg til Europa.

Hva forstyrret balansen? USAs krig i Irak ble en vesentlig årsak. Andre vestlige invasjoner - i Libya, Syria og andre steder - har bidratt til det samme. Styrken deres holder ikke lenger.

Vi lever i en urolig verden. Mellom disse vestlige makter - og terrorister; som daesh - må det finnes en tredje vei.

Den bør være vår vei.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.