DEBATT

Debatt: Flyktninger på Lesvos

Det må gå an å gi en verdig behandling

Flyktninger lever fremdeles under elendige forhold på den greske ferieøya Lesvos.

MORIA: En liten gutt lener seg mot gjerdet som omringer Moria-leiren på Lesvos. Bildet er fra 2016, men fortsatt bor mange i flyktningleieren på den greske øya. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
MORIA: En liten gutt lener seg mot gjerdet som omringer Moria-leiren på Lesvos. Bildet er fra 2016, men fortsatt bor mange i flyktningleieren på den greske øya. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Står man på stranda i Tyrkia og ser vestover, ligger øya Lesvos der, grønn og vakker. Som et Soria Moria, under én mil unna.

I 2015 kunne vi se rystende bilder av tusentalls mennesker i skrøpelige farkoster på vei mot De egeiske øyer. 856 000 mennesker kom over havet til Hellas fra Tyrkia det året. Etter at den voldsomme toppen var over, har det blitt stille. Men fremdeles våger en jevn strøm av mennesker seg ut på reisen over stredet. Mange blir stoppet av tyrkisk politi eller kystvakt, likevel gikk 1450 i land på Lesvos bare i juni måned. De kommer fra alle verdens urolige områder. Målet er Europa.

Etter landgang blir de samlet i busser, og etter en kort sjekk ender de fleste i Moria leir, en tidligere militærforlegning som har fungert som flyktningleir siden 2015.

Teltene og containerboksene står tett i tett bak piggtrådgjerdet som omgir leieren, hvor 5500 mennesker bor stuet sammen. For eksempel bor enslige mindreårige, nesten utelukkende unge gutter, i containere med 20 køyesenger på hvert rom. Stinkende kloakkvann flyter ut i grøftene omkring. Om vinteren er det iskaldt. Nå, om sommeren, er varmen kvelende. Det er vanskelig å sove i heten. Om natten kommer tankene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer