DEBATT

Debatt: Flyktninger på Lesvos

Det må gå an å gi en verdig behandling

Flyktninger lever fremdeles under elendige forhold på den greske ferieøya Lesvos.

<strong>MORIA:</strong> En liten gutt lener seg mot gjerdet som omringer Moria-leiren på Lesvos. Bildet er fra 2016, men fortsatt bor mange i flyktningleieren på den greske øya. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
MORIA: En liten gutt lener seg mot gjerdet som omringer Moria-leiren på Lesvos. Bildet er fra 2016, men fortsatt bor mange i flyktningleieren på den greske øya. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Står man på stranda i Tyrkia og ser vestover, ligger øya Lesvos der, grønn og vakker. Som et Soria Moria, under én mil unna.

I 2015 kunne vi se rystende bilder av tusentalls mennesker i skrøpelige farkoster på vei mot De egeiske øyer. 856 000 mennesker kom over havet til Hellas fra Tyrkia det året. Etter at den voldsomme toppen var over, har det blitt stille. Men fremdeles våger en jevn strøm av mennesker seg ut på reisen over stredet. Mange blir stoppet av tyrkisk politi eller kystvakt, likevel gikk 1450 i land på Lesvos bare i juni måned. De kommer fra alle verdens urolige områder. Målet er Europa.

Etter landgang blir de samlet i busser, og etter en kort sjekk ender de fleste i Moria leir, en tidligere militærforlegning som har fungert som flyktningleir siden 2015.

Teltene og containerboksene står tett i tett bak piggtrådgjerdet som omgir leieren, hvor 5500 mennesker bor stuet sammen. For eksempel bor enslige mindreårige, nesten utelukkende unge gutter, i containere med 20 køyesenger på hvert rom. Stinkende kloakkvann flyter ut i grøftene omkring. Om vinteren er det iskaldt. Nå, om sommeren, er varmen kvelende. Det er vanskelig å sove i heten. Om natten kommer tankene.

Her bor flyktningene mens de venter. Venter på at asylsøknaden skal bli behandlet. På at framtiden skal bli avgjort. I måned etter måned, noen ganger år.

Tilgangen på helsehjelp er dårlig. Spesielt for psykiske problemer er det lite hjelp å få. Noen tyr til rus.

Tre ganger om dagen er det matutlevering. Køene er lange. Særlig går dette utover kvinnene som tilbringer mange timer hver dag i matkø. Maten kan for eksempel bestå av tørt brød, tomat, ost, egg og juice til de første i køen. Tørt brød og egg til de siste i køen.

40 prosent av leirens innbyggere er barn. Mange har flyktet fra krig og konflikt. Her forsvinner enda mer av barndommen.

Flere frivillige organisasjoner jobber i og utenfor leieren. Noen hjelper til med å dekke flyktningenes mest skrikende behov for eksempel helsehjelp eller sikkerhet. Andre etablerer tilbud som gjør tiden i limbo lettere å holde ut. Men det er langt fra nok. Dette er ikke Hellas’ ansvar alene. Europeiske land må sammen sørge for at flyktninger som kommer til vårt kontinent behandles anstendig.

Gjennom den ideelle organisasjonen «Dråpen i Havet», var vi så heldige å få møte noen av Morias innbyggere. Her var den unge mannen som har lært seg flytende engelsk på et par måneder og den eldre kvinnen som ikke kan lese og skrive. Barna som leker med nye venner og dem som sitter ustelte med tomme blikk og ser på. Menn som skravler livlig over en kopp te og unge gutter som ikke har vært ute av leieren på flere måneder.

Dette har jeg hørt før, sier du kanskje. Hva er nytt? Ingenting er nytt. Etter reportasjer om «helvetesleir» og «den verste flyktningeleiren på jorda» i internasjonale media i fjor høst, økte overføringene til fastlandet. Leirens befolkning gikk fra over 8000 til dagens ca. 5500. Ellers har lite skjedd, bortsett fra at mediestormen har stilnet.

Innvandringsdebatten splitter befolkningen. Noen vil ha åpne grenser, andre vil stenge helt. Men kan vi ikke alle være enige om at alle som kommer til Europa må få en verdig behandling så lenge de er her? Vi kan ikke se på at barn går sultne i seng.

Forholdene i Moria leir kan bedres med enkle midler. Ventetiden kan forkortes kraftig med effektiv saksbehandling. Hvis alle europeiske land bidrar, kan kloakken legges i rør, nok og næringsrik mat kan serveres, tilgangen til psykisk og fysisk helsehjelp bedres og saksbehandlingstider reduseres.

Fremdeles river kloakkstanken i nesa utenfor Moria leir. Fremdeles venter flere tusen mennesker i måneder og år under umenneskelige forhold. De venter på å komme videre i livet i et Europa vi har stengt for dem.

Moria leir ligger ikke i et land langt, langt borte. Den ligger på vårt kontinent. Denne uretten kan vi ikke tåle.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer