Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Det må gis fri rettshjelp i lønnsinndrivelse

Med dagens ordning mangler arbeidstaker reelt forsvar mot arbeidsgivers synder.

ØKENDE BEHOV: Arbeidsrett er et av fagområdene der Juss-Buss merker størst pågang.  Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet
ØKENDE BEHOV: Arbeidsrett er et av fagområdene der Juss-Buss merker størst pågang. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lov om fri rettshjelp skal sikre at de som ikke selv har råd til advokat, kan få gratis hjelp. Ordningen skal omfatte områder som er av stor personlig og velferdsmessig betydning. Men med dagens ordning får man ikke fri rettshjelp hvis arbeidsgiver ikke betaler lønn. Juss-Buss og Caritas mener det må gis fri rettshjelp i lønnsinndrivelse.

Forestill deg at lønningsdagen kommer og pengene uteblir, og at dette skjer flere måneder på rad. I mellomtiden forfaller regningene. Hvordan går du fram for å kreve pengene sjefen skylder deg? Reglene er ikke lett tilgjengelig, og prosessen kan bli lang før pengene er på konto. Advokathjelp blir et gode som mange ikke kan ta seg råd til.

Juss-Buss er et studentdrevet rettshjelpstiltak som gir gratis juridisk veiledning. Arbeidsrett er et av fagområdene med størst pågang. Rundt halvparten av disse sakene gjelder utestående lønn.

Caritas Norge er en hjelpeorganisasjon for arbeidsinnvandrere. Siden 2011 har senteret mottatt over 24.000 henvendelser fra arbeidsinnvandrere. 13 prosent av disse ønsker juridisk hjelp, blant annet til å kreve inn lønn. Den store pågangen viser at det er et stort rettshjelpsbehov som ikke blir dekket gjennom dagens ordning.

I dag kan man få fri rettshjelp ved oppsigelse, men ikke ved manglende lønn. For arbeidstakere vil den faktiske forskjellen være liten, når lønn er hovedmotivasjonen for arbeidet. Juss-Buss og Caritas mener det velferdsmessige behovet er like stort i lønnsinndrivelsessaker som i oppsigelsessaker. Vi mener derfor at skillet i rettshjelpsloven er kunstig og får urimelig virkning.

Erfaringer fra Caritas arbeid viser at mange arbeidsinnvandrere blir grovt utnyttet. En utvidet rettshjelpsordning vil derfor være et viktig verktøy i kampen mot sosial dumping.

Når lønna uteblir, betales det heller ikke skatt. Samfunnet går glipp av skattekroner, som i stedet går i lomma på uredelige arbeidsgivere. Videre får samfunnet utgifter ved at folk som i utgangspunktet er i stand til å forsørge seg gjennom arbeidet, blir nødt til å oppsøke sosialtjenesten.

Med dagens ordning mangler arbeidstaker reelt forsvar mot arbeidsgivers synder. En utvidelse av rettshjelpsloven vil et stykke på vei rette opp i ubalansen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!