DEBATT

Det må gis fri rettshjelp i lønnsinndrivelse

Med dagens ordning mangler arbeidstaker reelt forsvar mot arbeidsgivers synder.

ØKENDE BEHOV: Arbeidsrett er et av fagområdene der Juss-Buss merker størst pågang.  Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet
ØKENDE BEHOV: Arbeidsrett er et av fagområdene der Juss-Buss merker størst pågang. Foto: OLE C. H. THOMASSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Lov om fri rettshjelp skal sikre at de som ikke selv har råd til advokat, kan få gratis hjelp. Ordningen skal omfatte områder som er av stor personlig og velferdsmessig betydning. Men med dagens ordning får man ikke fri rettshjelp hvis arbeidsgiver ikke betaler lønn. Juss-Buss og Caritas mener det må gis fri rettshjelp i lønnsinndrivelse.

Forestill deg at lønningsdagen kommer og pengene uteblir, og at dette skjer flere måneder på rad. I mellomtiden forfaller regningene. Hvordan går du fram for å kreve pengene sjefen skylder deg? Reglene er ikke lett tilgjengelig, og prosessen kan bli lang før pengene er på konto. Advokathjelp blir et gode som mange ikke kan ta seg råd til.

Juss-Buss er et studentdrevet rettshjelpstiltak som gir gratis juridisk veiledning. Arbeidsrett er et av fagområdene med størst pågang. Rundt halvparten av disse sakene gjelder utestående lønn.

Caritas Norge er en hjelpeorganisasjon for arbeidsinnvandrere. Siden 2011 har senteret mottatt over 24.000 henvendelser fra arbeidsinnvandrere. 13 prosent av disse ønsker juridisk hjelp, blant annet til å kreve inn lønn. Den store pågangen viser at det er et stort rettshjelpsbehov som ikke blir dekket gjennom dagens ordning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer