- Det må regjeringa for all del ikke finne på

Tom Egeland frykter for norsk bokbransje.

VIL IKKE HA MOMS: En ny rapport som ble lagt fram i dag konkluderer med at det er best for bokbransjen å innføre momsfritak for e-bøker. Det er Tom Egeland enig i, og håper at regjeringa nå vil handle. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL IKKE HA MOMS: En ny rapport som ble lagt fram i dag konkluderer med at det er best for bokbransjen å innføre momsfritak for e-bøker. Det er Tom Egeland enig i, og håper at regjeringa nå vil handle. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Debatten om moms på e-bøker har pågått lenge, og mange har reagert på at e-bøker er pålagt en moms på 25 prosent.

Trykkede bøker har en moms, eller mva.-avgift, på null, og bokbransjen har lenge argumentert for at e-bøker også burde bli fritatt moms.

I dag ble det lagt fram en uavhengig rapport, som tar for seg hvordan moms på bøker kan påvirke bokbransjen.

Rapporten er klar i sin tale, og konkluderer med at det er best på mange måter at både trykkede bøker og e-bøker blir fritatt moms.

- Bremser utviklingen Forfatter Tom Egeland er blant dem som har gått i bresjen for at e-bok-momsen bør fjernes. Nå håper han at regjeringa vil handle raskt.

- Rapporten dokumenterer det vi forfattere har sagt hele veien, at moms på e-bøker er et håpløst tiltak. Ikke generer det veldig høye inntekter til staten, men tvert i mot bremser det den utviklingen staten selv ønsker, nemlig at overgangen til e-bøker skal bli enklere å selge for norsk bokbransje i konkurranse med angloamerikanske giganter, som Amazon, sier han til Dagbladet.

Mediebransjen diskuterer en felles lavmoms på 8 prosent. Rapporten konkluderer med at en lavmoms ikke vil gjøre ting bedre for bokbransjen, men heller verre.

- Det er grunn til å frykte at regjeringa vurderer lavmoms på 8 prosent også for bokbransjen. Denne rapporten viser med all tydelighet at det må ikke regjeringa finne på. Både Høyre og Frp er imot moms på e-bøker, og så lar de seg diktere av byråkratene i Finansdepartementet. De tenker ikke kulturpolitikk, de er utelukkende opptatt av å samordne norske regler med EU-reglene, sier Egeland.

- Det selges omtrent ikke e-bøker i Norge Han mener noe må gjøres for å konkurrere med en internasjonal bransje.

- I dag er det 25 prosent moms på e-bøker, og det selges omtrent ikke e-bøker i Norge. Det er et nesten ikke-eksisterende marked sammenlignet med papirbokmarkedet. Så hvis regjeringen ønsker å styrke salget av e-bøker, som de har sagt at de vil, så er null moms veien å gå, sier han.

- Hvorfor trenger vi et bedre e-bok-marked?

- Hvorfor vil jeg at Norge skal være en kulturnasjon? Norge er et bittelite land, og har derfor også et bittelite bokmarked. I en stadig tøffere konkurranse med internasjonale giganter, der du får kjøpt en e-bok for en slikk og ingenting ved et tastetrykk, så er det viktig at norske myndigheter legger forholdene til rette for at norske forfattere kan selge sine bøker til norske lesere til en fornuftig pris, sier han.