Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det må stilles krav til kompetanse for å jobbe i barnevernet

Kommunene må tallfeste hvor mange barn en ansatt skal ha ansvar for i en barnevernstjeneste.

RESSURS: - Den viktigste ressursen i barnevernet er de ansatte, understreker Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen (FO). Foto: FO
RESSURS: - Den viktigste ressursen i barnevernet er de ansatte, understreker Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen (FO). Foto: FO Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnevernet er i vinden - på godt og vondt. I mediene leser vi om negative opplevelser med barnevernet, og norsk barnevern henges ut i demonstrasjoner rundt i verden. Gode historier og positive erfaringer med barnevernet er ikke like interessante for media?

Fellesorganisasjonen (FO) er et fag- og profesjonsforbund for blant andre barnevernspedagoger og sosionomer ansatt i det kommunale barnevernet. De fleste som jobber i barnevernet har et genuint ønske om å bidra til at barn får en best mulig oppvekst. Dette er ansatte med stort engasjement og kjærlighet til jobben de gjør, og som er opptatt av at kvaliteten på arbeidet er best mulig. De har en av verdens mest betydningsfulle jobber, men får altfor sjelden høre akkurat det.

Den viktigste ressursen i barnevernet er nettopp de ansatte. Uthenging i media, vold og trusler om vold, samt et enormt arbeidspress, gjør at barnevernstjenesten har et høyt sykefravær, og antall ansatte som slutter er stort (SSB). FO er derfor svært bekymret for rammene og arbeidspresset mange barnevernsansatte jobber under. Det viktigste for å styrke barnevernet, er derfor å gi ansatte arbeidsvilkår som gjør det mulig for dem å gi best mulig hjelp til barn, unge og deres foreldre.

Barnevernsansatte er avhengige av å få til en god og tillitsfull relasjon til dem de skal hjelpe. Fordi dette ofte er mennesker i svært vanskelige og konfliktfylte situasjoner, er barnevernet avhengig av at ansatte både har faglig kunnskap og nok tid. Det at noen ansatte har ansvar for å følge oppimot 50 barn hver, er alvorlig - ikke minst for barna det gjelder, men også for de ansatte.

FOs barnevernundersøkelse fra 2015 viser at ca. 80 prosent av ansatte i kommunalt barnevern mener at for stor arbeidsmengde hindrer dem i gjøre en så god jobb som de ønsker. Vi krever derfor at kommunene må tallfeste hvor mange barn en ansatt skal ha ansvar for i en barnevernstjeneste. For at den ansatte skal få nok tid til å jobbe kvalitativt godt og faglig forsvarlig, bør de ansatte ikke ha ansvar for flere enn 9- 15 barn hver.

Et godt bemannet barnevern er ikke i seg selv nok. Det må også stilles krav til kompetanse for å arbeide i barnevernet - noe som ikke finnes i dag. FO krever derfor at ansatte i barneverntjenester skal ha utdanning som barnevernspedagog eller sosionom. I tillegg mener FO at det i kommunale barneverntjenester må innføres stillinger med krav til videreutdanning og master, og at det stilles spesifikke faglige krav til barnevernsleder.

I våre yrker, som i andre yrker, finnes det dessverre også personer som ikke er egnet til jobben sin. FO mener at disse ikke skal jobbe i barnevernet. En måte og sikre det på, er å gi barnevernspedagoger og sosionomer autorisasjon, på linje med helsepersonell. En autorisasjon vil bidra til å sikre kvalitet - både i barneverntjenesten og i andre tjenester.

Som samfunn får vi det barnevernet vi legger til rette for. Hvis vi vil kan vi sikre et kvalitativt bedre barnevern - noe barn som trenger hjelp fra barnevernet i høyeste grad fortjener!

Hele Norges coronakart