Odd-Magnus Williamson:

- Det må være litt fare

Odd-Magnus Williamson leder Amandaprisutdelinga på lørdag, og er forberedt på at det kan brenne noen broer.

ROAST: For tredje gang skal Odd-Magnus Williamson lede utdelingen av landets gjeveste filmpris. Da kommer underholdningen på filmbransjens egen bekosting. Foto: Espen Solli
ROAST: For tredje gang skal Odd-Magnus Williamson lede utdelingen av landets gjeveste filmpris. Da kommer underholdningen på filmbransjens egen bekosting. Foto: Espen Solli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld skal Odd-Magnus Williamson lede filmbransjens gjeveste prisutdeling, Amandaprisen, for tredje år på rad.

Det er ikke uten nerver, forteller komikeren Dagbladet. Det skyldes kanskje spesielt at programlederstilen hans tar utgangspunkt i det han omtaler som «ren roast».

- Jeg har jobba med og kjenner så mange av folka i salen. Så jeg føler at jeg har innsikten og aksepten til å kunne tillate meg å være litt røff i kantene, sier Williamson.

- Det må være litt fare

Men selv om både erfaring og kunnskap er på plass, er det for Williamson fortsatt først og fremst gøy hvis det er et element av risiko inne i bildet.

- Det er ikke noe som er så herlig som når det grilles godt, og da må det ligge en sannhet i det og det må svi litt, samtidig som det er mye varme og glede, forklarer 41-åringen.

- Men når du klinker til litt, så hender det at du ufrivillig treffer noen nerver du ikke mente å treffe, eller en dobbeltbetydning du ikke visste om, så jeg er alltid nervøs. Hvis jeg brenner noen bruer, så får jeg forhåpentligvis bygget noen nye, sier Williamson lattermildt.

TREDJE GANG: To ganger tidligere har Williamson ledet Amandaprisutdelinga. Her fra fjorårets utgave. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
TREDJE GANG: To ganger tidligere har Williamson ledet Amandaprisutdelinga. Her fra fjorårets utgave. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer

Odda, som mange kaller ham, er klar på at han håper seansen skal ende i high-fives og god stemning på etterfesten til prisutdelingen, men er likevel villig til å sette det på spill for gode vitser. Det er rett og slett nødvendig, forteller han:

- Det må være litt fare. Hvis det ikke er det, så er det ikke noe poeng i å holde på med det - i hvert fall ikke for meg. Hvis det ikke ligger en mulighet for noe konsekvens der, så får du heller ikke den enorme oppturen.

- Er det sånn du forholder deg til livet?

- Ikke på privaten, men jeg liker ikke å gjøre trygge prosjekter. Jeg har ikke lyst til å gjenta noe som har fungert når det er mye mer spennende å bevege seg ut i det usikre. Det er i det vanskelige med potensielle fallhøyde, at man har mulighet til å utvikle seg og lære også, sier Williamson.

SLÅR: Will Smith slo komiker Chris Rock under årets Oscar-utdeling etter at Rock vitset om kona til Smith. Video: AP Vis mer

- Kan du drite i å være her

Til å være en historieforteller, er Odd-Magnus Williamson påfallende lite interessert i å «late som», og sier han alltid går for det organiske og troverdige.

Det speiles også når komikeren reflekterer rundt foreldrerollen, og hvordan han prøver å unngå å ta plass i døtrenes liv der det ikke er naturlig.

- Som forelder har man en instinktiv tanke om at «jeg må være til stede for barna mine og være der de er». Men barn må få lov å ha sine egne hemmelige lommer også - noen områder der de får være suverene, og helt seg selv, sier komikeren.

- Jeg tror det er en del foreldre som kunne gått en runde med seg selv. Er du for eksempel kontaktperson i idrettslaget av altruisme, eller fordi du egentlig kjeder deg litt og har lyst til å flyte litt på barnas sosiale greier?

I sistnevnte tilfelle burde man sannsynligvis trekke seg litt unna, sier Odda, selv om man ikke får en direkte beskjed om det fra barna.

- Det er noe det kan være vanskelig for et barn å si ifra om også. «Pappa, kan du drite i å være her?», liksom. Det er jo ingen barn som sier det, reflekterer Amanda-verten.

TOLV ÅR: Odda og kona Tinashe har vært sammen i tolv år, og har to barn sammen. Her er de to sammen under fjorårets Amanda. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
TOLV ÅR: Odda og kona Tinashe har vært sammen i tolv år, og har to barn sammen. Her er de to sammen under fjorårets Amanda. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer

Fikk kjeft av Aksel Hennie

Filmskaperen er tilsynelatende svært fortrolig med at livet opererer i faser, og at dette er noe man må forholde seg til. Det ble også pregende da han for noen år siden følte at han mistet taket på komikken.

- Man faller ut av sin samtid, og det er meningen også, men i brytningsfasen synes jeg det var veldig vanskelig. Jeg følte jeg var veldig «i tiden», og så går det plutselig to måneder og plutselig er du «ute», forteller Odda.

Denne følelsen av å ha ramlet ut av samtida skulle imidlertid bli næring for videre prosjekter, etter en kraftsalve fra kompisen Aksel Hennie.

- Han sa klart ifra. «Du må skjerpe deg, det kunne vært mye verre. Du kunne fått kreft og blitt dumpa av dama». Da han sa det, så tenkte jeg, det der er en god idé til en film, gjengir Williamson, som i etterkant satte seg ned og skrev manuset til en film på nettopp det premisset.

COMEBACK: Lyver Odd-Magnus Williamson til oss her? Reporter: Thea Hope. Video: Celina Morken/ Rød Løper Vis mer

- Jævla nepotistiske, korrupte og høyrevridde

Resultatet ble dramakomedien «Ingenting å le av», og er nå aktuell på Amandaprisen, som Williamson altså selv er programleder for.

Der er nemlig Sara Khorami nominert til Amandapris i kategorien «beste kvinnelige birolle».

Odda, som selv spiller hovedrollen i filmen, er ikke nominert, noe han humoristisk skylder på «den jævla nepotistiske, korrupte og høyrevridde Amanda-juryen». Formodentlig som en god forsmak på vitsene som blir å høre under prisutdelingen.

I etterkant av «Ingenting å le av», virker Odda nå komfortabel med hvor livet og karrieren er på vei, selv om det kan bli mindre komedie og mer drama i manusforfatterens framtid.

- Jeg føler meg jo som komiker «at heart». Det er det som er DNA'et mitt. Men som komiker kan jeg ikke lenger sprenge noen rammer, sier Williamson.

«TORSDAG KVELD»: Mange ble nok først kjent med Odd-Magnus Williamson da han sammen med Henriette Steenstrup, Else Kåss Furuseth, Morten Ramm og Henrik Thodesen hadde programmet «Torsdag kveld fra Nydalen». Foto: Bjørn Erik Larsen / NTB
«TORSDAG KVELD»: Mange ble nok først kjent med Odd-Magnus Williamson da han sammen med Henriette Steenstrup, Else Kåss Furuseth, Morten Ramm og Henrik Thodesen hadde programmet «Torsdag kveld fra Nydalen». Foto: Bjørn Erik Larsen / NTB Vis mer

- Om jeg så prøver i fem år, så klarer jeg ikke skape noe i nærheten av det som var naturlig da jeg var 27 år - for den energien, kraften, aggresjonen og alt det som lå der da, det finnes ikke mer, forteller han videre.

Men mens interessen og engasjementet i komikken har svunnet noe, så brenner Odda nå for å begi seg ut i nye utfordringer innen drama.

- Jeg har denne interessen for drama, både i form av skuespill, men også særlig i form av skriving. Det er der jeg gir gass nå og har et ønske og en lyst til å bli bedre og bedre, forteller Williamson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer